Suïssa
Internacional 28/11/2010

Aproven en referèndum expulsar els estrangers condemnats per determinats delictes

L'electorat suís ha aprovat, amb un 53% de vots a favor, l'expulsió d'estrangers que hagin comès delictes de violència o frau social

Laia Gordi
1 min
Un home passa davant de dos pòsters electorals de la formació de dretes, Partit del Poble Suís (SVP-UDC)

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Exactament fa un any, Suïssa van aprovar la prohibició de la construcció de nous minarets en el seu territori. Les dues iniciatives són de la Unió democràtica de centre (UDC, dreta conservadora). El text especifica que els estrangers que hagin comès una serie de delictes, se'ls revocarà el permís de residència, homicidi, robatori, trafic de blanques, violació, entre d'altres delictes violents. Es farà el mateix amb els estrangers que utilitzin indegudament les prestacions socials. La prohibició d'entrar al país anirà de 5 a 15 anys, pels reincidents serà de 20 anys. Un cop jutjats i condemnats, l'expulsió serà automàtica. Aquest últim detall és el que podria contradir-se amb el dret internacional. Sobretot respecte la relació amb la Unió Europea, ja que això podria violar l'acord bilateral de lliure circulació de persones.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els opositors a la iniciativa defensen que l'acceptació provocarà reaccions de Brussel·les. La normativa de la UE diu que es podria expulsar un condemnat en cas que la persona representi “un perill immediat, present i significatiu” que s'hauria de valorar en cada cas.

L'UDC s'ha quedat sola a defensar la iniciativa. La resta de partits nacionals han discutit el text, però el contraprojecte tampoc està defensat per tot l'arc parlamentari, ni els verds ni el Partit Socialista el recolzen.

També la societat civil s'ha oposat a la iniciativa que expliquen va en contra del principi dintegració que figura a la constitució suïssa.

stats