Internacional 02/07/2012

Dimiteix el cap de l'oficina antiterrorista d'Alemanya per errors en una investigació neonazi

El màxim responsable de la lluita antiterrorista i el contraespionatge alemany, Heinz Fromm, ha dimitit pels errors de la seva institució durant la investigació d'una cèl·lula neonazi

Agències
2 min
El dimissionari Heinz Fromm. EFE

BarcelonaEl ministre d'Interior alemany, Hans Peter Friedrich, ha acceptat la dimissió de Heinz Fromm, màxim responsable de la lluita contra el terrorisme al país. Fromm era president de l'Òrgan Federal per a la Defensa de la Constitució, que integra els serveis d'intel·ligència i antiterrorisme. Els errors del seu departament en la lluita contra el terrorisme d'ultradreta, i especialment contra la cèl·lula neonazi Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU) han provocat que Fromm, de 63 anys, dimiteixi demanant la jubilació anticipada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'NSU era un comando terrorista neonazi format per tres persones que des de que es va crear, l'any 1998, va actuar des del més absolut anonimat per assassinar nou ciutadans estrangers i un policia, col·locar diverses bombes i per atracar bancs. La policia no va descobrir l'existència de la cèl·lula fins que el novembre del 2011 dos dels seus membres es van suïcidar rodejats d'agents després d'atracar un banc. L'últim membre del grup es va entregar poc temps més tard, després de fer explotar el pis que feia de base als terroristes.

Tot i que les activitats del grup neonazi eren conegudes des del 1998, la intel·ligència alemanya va trigar més d'una dècada a relacionar els nou assassinats de ciutadans estrangers amb un possible grup terrorista. Aquest error va provocar un cert escàndol en la política alemanya, que va empitjorar quan l'organització dirigida per Fromm va destruir documentació important sobre l'NSU el mateix dia que havia sigut sol·licitada pel Parlament.

Membres de la comissió parlamentària que investiga el cas NSU i els errors dels serveis antiterroristes han afirmat que la dimissió de Fromm “és una decisió conseqüent que es mereix tot el respecte”. Socialdemòcrates i Verds han avisat que els errors en la lluita antiterrorista qüestionen les estructures dels serveis d'intel·ligència i n'han exigit una reforma radical.

stats