Internacional 05/07/2011

Dinamarca aprofita la revisió del tractat de Schengen per reinstaurar els controls fronterers

Les autoritats daneses han assegurat que la mesura no viola el principi de lliure circulació de persones i que servirà per lluitar contra l'augment de la criminalitat

Efe
2 min
La frontera entre Alemanya i Dinamarca, a Froslev/ EFE

CopenhaguenCinquanta nous agents de duanes danesos han començat avui a fer controls aleatoris de forma permanent a les fronteres amb Alemanya i Suècia, segons l'acord aprovat divendres passat pel Parlament del país. El govern liberalconservador va aconseguir tirar endavant la proposta, després de dos mesos de disputes, gràcies als vots del seu aliat, l'ultranacionalista Partit Popular Danès, i de l'únic diputat democratacristià. L'acord, que ha provocat crítiques a la UE perquè podria suposar una violació del tractat de Schengen de lliure circulació de persones, implica que trenta agents faran controls des d'avui a la frontera amb Alemanya i deu en els transbordadors que connecten les localitats daneses de Roedby i Gedser amb aquest país. Deu més operaran a la frontera amb Suècia, cinc a l'entrada del pont que uneix Copenhaguen amb la localitat sueca de Malmö i altres punts a Helsingoer (Dinamarca), des d'on surten els transbordadors a Helsingborg (Suècia). La darrera fase de l'acord, que inclou els controvertits llocs fronterers, no es completarà fins al 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La instauració de controls duaners, que el govern danès ha justificat com a mesura per frenar l'augment de la criminalitat, ha sacsejat durant setmanes el panorama polític danès, amb discussions entre els mateixos partits que hi donen suport, l'oposició, Brussel·les i altres països de la UE. Les autoritats daneses han assegurat que l'acord no viola Schengen i que altres països també tenen controls duaners, però han reiterat que mantindran informada la CE dels avanços del pla i que acceptaran les recomanacions que els facin per evitar una possible demanda contra Dinamarca en els tribunals europeus. La decisió danesa es va prendre enmig d'un debat sobre Schengen a la UE, que fa dues setmanes va acordar modificar el tractat per permetre el restabliment temporal de fronteres internes després de l'arribada massiva d'immigrants del nord d'Àfrica. El nou reglament, impulsat per França i Itàlia, inclourà una clàusula de salvaguarda per a circumstàncies excepcionals que posin en perill el funcionament de la cooperació general de Schengen, sense perjudicar el principi de lliure circulació de persones.

stats