Món
Internacional 24/10/2011

Escòcia comença la campanya pel referèndum sobre la independència

L'SNP d'Alex Salmond compta amb una donació de 918.000 lliures del poeta escocès Edwin Morgan, mort el 2010. Segons una enquesta de ComRes, un 39% dels britànics creu que Escòcia hauria de ser independent

Acn
2 min
El primer ministre escocès, Alex Salmond. GETTY

InvernessEl Partit Nacional Escocès (SNP) d'Alex Salmond ha donat aquest diumenge el tret de sortida a la campanya pel referèndum d'independència que pretén celebrar durant aquest mandat. En el darrer dia del congrés de l'SNP a Inverness, al nord d'Escòcia, el cap de la campanya, Angus Robertson, ha confirmat que ja comencen a treballar. "Treballarem tant dur com sigui possible en una campanya sense precedents per aconseguir una majoria a favor del 'sí' per una Escòcia sobirana independent", va dir Robertson. El partit també ha anunciat que compta amb 918.000 lliures (més d'un milió d'euros) per finançar la campanya. Els diners són una donació del poeta escocès Edwin Morgan, que va morir l'agost del 2010.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'SNP d'Alex Salmond vol organitzar un referèndum sobre la independència a finals d'aquest mandat, el 2014 o 2015. El primer ministre escocès, que el passat maig va aconseguir una majoria absoluta insòlita a Escòcia, rebutja les pressions de l'oposició, que reclama que la consulta es faci al més aviat possible per tancar ja el debat. Segons membres del partit, l'estratègia de Salmond pretén demostrar amb la tasca de govern la necessitat de tenir un estat propi i la capacitat de l'SNP de ser al capdavant del govern.

Salmond s'enfronta als plans del Parlament de Westminster, que podria intentar organitzar el referèndum des de Londres. El primer ministre escocès ja ha reiterat en més d'una ocasió que la consulta "es dissenyarà exclusivament" a Edimburg, sense directrius del govern central. En el seu discurs aquest dissabte al congrés del partit, Salmond va defensar que l'SNP és el "partit nacional" d'Escòcia, i que obté suport "arreu" del país.

Segons una enquesta de ComRes, un 39% dels britànics creu que Escòcia hauria de ser independent, un augment considerable en comparació amb fa cinc mesos, quan ho creia un 33%. A més, el sondeig també recull que a totes les regions del Regne Unit, incloses les més conservadores, hi ha una majoria partidària de donar la independència a Escòcia. A més, el segon govern de Salmond ha disparat el suport pel "sí". D'acord amb l'enquesta, un 49% dels escocesos està a favor de tenir un estat propi. El sondeig el va publicar el diari britànic The Independent fa una setmana, just abans de l'inici del congrés del partit.

stats