Internacional 03/09/2012

"Estimo Rússia, però odio Putin"

Una de les membres del grup punk rus 'Pussy Riot' es declara “encantada” amb la seva condemna en una entrevista

Ara
2 min
Nadezhda Tolokonnikova va dur una samarreta amb el lema 'no pasarán' al seu judici. Reuters

Barcelona“El judici contra nosaltres ha mostrat la veritable cara del sistema de Putin, s'ha sentenciat a si mateix condemnant-nos sense haver comès cap delicte. Per descomptat que estic encantada amb això”, va dir diumenge Nadezhda Tolokonnikova en una entrevista que li va fer arribar, a través del seu advocat, el setmanari alemany 'Die Spiegel'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tolokonnikova, de 22 anys, ha estat condemnada, juntament amb dues integrants més del grup punk rus 'Pussy Riot', a dos anys de presó per “vandalisme” i “incitació a l'odi religiós” per cantar una cançó contra el president rus, Vladímir Putin, dins de la catedral del Crist Salvador de Moscou.

La que és considerada líder del grup ha dit “estimo Rússia, però odio Putin”, i tot i considerar-se anticapitalista ha assegurat que no és contrària a Occident, i que, de fet, les seves idees provenen d'Europa. “Som part del moviment anticapitalista global, que inclou anarquistes, trotsquistes, feministes i autonomistes, però el nostre anticapitalisme no és anti-Occident ni antieuropeu”.

Tolokonnikova considera la seva vida a la presó “acceptable”. “És una presó russa, amb tot el seu encant soviètic”, ha dit la jove, que assegura que “la falta de llibertat de moviment no restringeix la llibertat de pensament. Aquests dies he estat llegint la Bíblia, i l'obra de Slovoj Zizek, un filòsof marxista”.

Responent a una incisiva pregunta sobre la irresponsabilitat que pot suposar per a la mare d'una nena de 4 anys abandonar la seva filla durant els 2 anys de condemna que li esperen, ha dit: “Jo lluito perquè la meva filla visqui en un país lliure, si tens por dels llops no hauries d'anar al bosc. Jo no tinc por dels llops”.

Tolokonnikova va participar quan estava embarassada en una crítica a Putin que consistia a fer sexe en públic al museu Biològic de Moscou. 'Die Spiegel' ha preguntat què en pensen els seus pares d'aquestes actuacions. L'activista ha respost: “El meu pare va deixar de parlar-me durant dos mesos perquè no vaig convidar-lo a ser part del públic, i la meva mare ha explicat públicament que dóna suport a la meva lluita per la llibertat de Rússia”.

La dona empresonada ha explicat durant l'entrevista que “l'omnipotència de Putin és una il·lusió, la propaganda del règim exagera el poder del president. Putin és petit i lamentable (...). Si un líder se sent fort, com li podria ni passar pel cap tractar tres joves opositores d'aquesta manera?”.

L'entrevista completa es pot llegir, en anglès, a la web del diari 'Der Spiegel'.

stats