EUROPA
Internacional 26/10/2011

Els països de l’euro negocien un acord de mínims per salvar la moneda única

Tot a punt per a la cimera de caps d'estat de la UE d'aquesta tarda a Brussel·les. Els governs de l'euro ja han advertit que l'objectiu és tancar un acord polític, però que no hi haurà cap pacte definitiu

Laia Forès
2 min
Els caps d'estat de la UE es reuneixen a porta tancada a Brusseles avui a les 6 de la tarda. REUTERS

Brussel·lesEls socis de l’euro volen pactar aquesta nit les mesures per posar fi a la crisi del deute, però podria ser un acord de mínims. A partir de les sis de la tarda, els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea estaran reunits a porta tancada per debatre els tres grans temes que tenen pendents: la nova ajuda a Grècia, la recapitalització de la banca europea i l’ampliació de fons de rescat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

No obstant això, els governs de l’euro ja han advertit que l’objectiu és tancar un acord polític però no hi haurà encara un pacte definitiu. Les qüestions tècniques que no quedin resoltes aquesta nit s’acordaran en properes reunions. “Els mandataris són polítics i prenen decisions polítiques. És això el que hem d’esperar. Possiblement no tindrem totes les xifres”, ha explicat Olivier Bailly, portaveu de la Comissió Europea.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha rebut a primera hora de la tarda el suport del Bundestag per negociar aquest vespre a Brussel·les les tres potes del paquet anticrisi. El parlament alemany ha votat a favor de les mesures per àmplia majoria: 503 vots a favor, 89 en contra i 4 abstencions. "El que és bo per a Europa és bo per a Alemanya", ha defensat Merkel, alertant que "un altre mig segle de pau i prosperitat a Europa no s'ha de donar per fet. Si l'euro falla, Europa falla".

Itàlia estarà al centre de les negociacions d’avui. La UE li exigeix més reformes per reduir el deute del país. El primer ministre, Silvio Berlusconi, arribarà a Brussel·les amb la llista de reformes que es compromet a impulsar després d’arribar a un acord amb el seu soci de govern, la Lliga Nord.

stats