UE
Internacional 17/04/2011

França bloqueja l'entrada de trens a la frontera amb Itàlia i provoca un enfrontament diplomàtic

París ha barrat el pas durant unes hores per aturar l'entrada d'immigrants tunisians procedents d'Itàlia. Roma ha qualificat d'"il·legítima" la decisió francesa i Brussel·les ha demanat que "no s'exagerin els perills de les migracions"

Agències
2 min
Manifestació del Front Nacional de Le Pen contra la immigració a Saint Ludovic, prop de la frontera entre França i Itàlia. EFE

RomaFrança ha fet marxa enrere i aquest diumenge al vespre ha tornar a alçar la tanca perquè els trens procedents d'Itàlia puguin entrar al país. Aquest diumenge al matí París ha provocat un incident diplomàtic després que hagi decidit bloquejar temporalment l'entrada al seu territori per tren a través de la localitat de Ventimiglia-Menton, a la frontera entre els dos països, per tal de frenar l'arribada d'immigrants africans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Itàlia ja fa dies que es lamenta, per boca del seu primer ministre Silvio Berlusconi, d'haver-se quedat sola i sense ajuda de la resta de països de la UE a l'hora d'acollir les prop de 30.000 persones que han arribat a la petita illa de Lampedusa les darreres setmanes procedents del nord de l'Àfrica. El govern italià va donar permisos temporals als ciutadans tunisians, de manera que se'ls permetia sortir del país cap a altres destinacions europees dins de l'espai Schengen de lliure circulació de persones. Una decisió que ha estat molt criticada per França i Alemanya.

El govern francès ha reiterat els últims dies la seva intenció de no acceptar els immigrants que entrin a través d'Itàlia, i avui ho ha fet evident en prohibir l'entrada de trens pel sud del país procedents del país veí. El ministre d'Afers Estrangers italià, Franco Frattini, ha demanat a l'ambaixador italià a París que transmeti "la ferma protesta del govern italià a les autoritats franceses" per aquesta decisió. En un comunicat del ministeri italià, l'ha qualificada d'"il·legítima i una clara violació dels principis generals europeus".

El ministre de l'Interior italià, Roberto Maroni, ha dit en una entrevista televisiva que el que ha fet França és "incomprensible". A més, centenars de persones, moltes d'elles procedents de Tunísia, s'han manifestat a Ventimiglia per protestar contra el bloqueig dels trens italians. Un portaveu del ministeri de l'Interior francès ha dit a l'agència de notícies italiana que la decisió és una mesura temporal que s'ha pres per motius de seguretat a causa de les protestes que s'estan produint als voltants de l'estació de tren fronterera.

El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha demanat que "no s'exagerin el perills de les migracions" a la Unió Europea i que no es violin els tractats europeus existents en aquest sentit.

stats