Internacional 10/11/2011

Pànic a Grècia per un possible 'corralito'

Els grecs han retirat 5.000 milions d'euros dels bancs en l'última setmana. La xifra representa un 3% del total dels dipòsits

Reuters
1 min
Manifestació a Grècia de dimarts en contra del "govern dels bancs" / EFE

AtenesA Grècia els ciutadans han retirat uns 5.000 milions d'euros dels bancs en l'última setmana, davant la situació d'incertesa que viu Grècia després de la dimissió de l'encara primer ministre, Iorgos Papandreu, i dels dubtes sobre si el país es podrà quedar a la Unió Europea (UE) o no. De moment, Grècia ha posposat la formació del nou govern per aquest dijous. Aquests 5.000 milions d'euros representen un 3% del total dels dipòsits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dilluns de la setmana passada Papandreu va anunciar la convocatòria d'un referèndum sobre el nou pla de rescat de la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI), que finalment no es farà. Des d'aquest dia els grecs han començat a retirar els diners dels seus comptes.

El governador del Banc de Grècia, George Provopoulos, ha admès que "la incertesa està causant danys a l'economia i el sistema bancari". A més, considera que la permanència a Europa està en joc, i que Grècia necessita "un govern fort que treballi dur per garantir el futur del país a l'eurozona".

La por d'un possible precorralito fa que la situació del sistema bancari grec sigui més incerta que mai. Segons un responsable bancari grec "hi ha clients que demanen la retirada de 600.000 i 700.000 euros en efectiu". Des del gener del 2010 el total de dipòsits dels bancs grecs s'ha reduït més d'un 21%, i cada vegada depenen més del Banc Central Europeu (BCE).

stats