Internacional 10/11/2011

Comença una nova reunió per formar un govern grec d'unitat

Quart dia de negociacions per acordar qui serà el primer ministre. Grècia ho necessita per aprovar el rescat que ha pactat amb la Unió Europea

Efe
2 min

AtenesGrècia espera tenir aquest dijous un nou govern d'unitat. Els líders dels partits polítics majoritaris del país es reuneixen des de les nou del matí, hora local, per arribar a un acord que permeti la formació d'un nou govern i poder tenir un nou primer ministre. És el quart dia consecutiu que duren les negociacions, i Grècia necessita tenir el nou govern per aprovar el rescat pactat amb la Unió Europea (UE). S'espera que socialistes i conservadors superin les seves diferències per arribar a un consens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la reunió hi assisteixen el president de la República, Kàrolos Papúlias, l'encara primer ministre grec, Iorgos Papandreu, el líder de l'oposició conservadora de Nova Democràcia (ND), Antonis Samaras, i el líder del partit de l'extrema dreta LAOS, Iorgos Karatzaferis. També s'hi ha afegit l'exvicepresident del Banc Central Europeu (BCE) Lukàs Papadimos.

En la reunió de dimecres a la nit va fracassar l'opció que el president del Parlament, Filipos Pechainikos, fos el successor de Papandreu. De nou, el nom que hi ha damunt la taula és el de Papadimos. Segons alguns mitjans grecs Papandreu i Samaras s'haurien posat en contacte amb ell per conèixer la seva disponibilitat per al càrrec.

Els mitjans grecs han informat que Papadimos podria condicionar la seva participació al nou govern al fet que Papandreu i Samaras signin un compromís sobre l'aplicació de l'acord del rescat financer. Papadimos també podria exigir que ND participés en el nou govern i que la data per les eleccions –prevista pel 19 de febrer– s'ajorni per donar marge a les negociacions amb la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI).

Algunes fonts gregues apunten que aquest dimecres una cinquantena de diputats del Pasok van signar una carta dirigida al secretari del grup parlamentari del seu partit, Vasilis Exarchos, en què amenaçaven de dimitir aquest dijous si la reunió entre els principals líders polítics no acaba amb la formació d'un nou executiu amb un primer ministre amb influència suficient.

stats