Holanda
Internacional 27/04/2012

Holanda prohibirà el turisme del cànnabis el 2013

Un jutjat decideix a favor de la llei que limita els 'coffee shops' a l'ús d'un màxim de 2.000 socis registrats, que han de ser residents a la ciutat corresponent. La mesura entrarà en vigor a Àmsterdam l'any que ve

Reuters
1 min

ÀmsterdamLa llei controvertida que farà més difícil per als turistes estrangers comprar marihuana als famosos 'coffee shops' d'Holanda tirarà endavant, segons ha decidit aquest divendres un tribunal holandès en rebutjar un recurs a la llei.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La llei, que revoca 40 anys de polítiques liberals amb les drogues a Holanda, va dirigida als molts estrangers que han visitat el país com un paraís de les drogues toves i a abordar el crim relacionat amb el negoci dels estupefaents.

La llei, que entrarà en vigor en tres províncies del sud –Brabant, Limburg i Zeelàndia– l'1 de maig abans de ser aplicada a tot el país l'any que ve, implica que els 'coffee shops' només puguin vendre cànnabis als socis registrats. Només es permetrà als locals, ja siguin holandesos o residents estrangers, fer-se socis d'aquests establiments, i cada 'coffee shop' serà limitat a 2.000 membres.

Alguns usuaris veuen aquest requisit com una invasió de la privacitat. Catorze propietaris de 'coffee shops' i diversos grups de pressió han dut la llei als tribunals, dient que no s'hauria de discriminar entre locals i no locals. Un advocat dels propietaris ha dit que apelarien la decisió judicial.

El govern holandès, que va dimitir aquesta setmana, també havia previst prohibir qualsevol 'coffee shop' a 350 metres d'una escola, amb efecte a partir del 2014. L'executiu va elaborar, a més, un pla l'octubre passat per prohibir el que considerava formes de cànnabis altament potents –conegudes com a 'mofetes'– situant-les en la mateixa categoria que l'heroïna i la cocaïna.

stats