EUROPA
Internacional 18/01/2012

Orbán defensa al Parlament Europeu la reforma constitucional hongaresa

"M'agradaria deixar clar que les reformes responen als principis i valors europeus", ha dit el primer ministre hongarès davant de l'hemicicle

Laia Forès
1 min
El primer ministre hongarès s'ha adreçat al Parlament Europeu. REUTERS

Brussel·lesEl primer ministre hongarès, Viktor Orbán, considera que les reformes constitucionals que ha fet el seu govern són legals i no trepitgen els drets de la Unió Europea. Ho ha dit aquest dimecres davant del Parlament Europeu a Estrasburg, en una compareixença que havia demanat ell mateix.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Orbán ha matisat, després que dimarts la Comissió Europea obrís un expedient en contra de les polèmiques reformes del seu executiu, que vol "deixar clar que les reformes responen als principis i valors europeu". "Ni un paràgraf ha estat posat en entredit jurídicament".

Al seu torn, el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha tornat a amenaçar el país de portar el cas al Tribunal de Luxemburg. "Si Hongria no respon satisfactòriament, la CE no dubtarà a prendre mesures més dures –ha afegit–. Li demano a Orban que actuï fermament i sense ambigüitats".

Els populars aplaudeixen Orbán

El torn de Viktor Orbán davant de l'Eurocambra ha estat aplaudit pels seus socis del Partit Popular Europeu. El grup es remet a la investigació oficial que faci la UE, mentre que els Liberals i els Verds demanen utilitzar l'Article 7 del Tractat, que pot acabar amb la pèrdua de vot d'Hongria al Consell. "El problema no és només tècnic, és tota la ideologia que se'n desprèn", ha dit el president dels Liberals, Guy Verhofstad en referència als canvis constitucionals.

Els més crítics amb el paper d'Hongria són els Socialistes. Hannes Swoboda, president del grup, ha dit que "un govern com el d'Orbán no hauria estat mai admès a la UE".

stats