IRLANDA DEL NORD
Internacional 22/09/2011

40 anys més tard, Londres compensarà els familiars de les víctimes del 'Bloody Sunday'

Defensa reconeix el "dolor de les víctimes" i admet que les forces armades van actuar "de manera equivocada" el 30 de gener del 1972

Ara
1 min
Una manifestació reivindicativa el 30 de gener a Irlanda del Nord. REUTERS

BarcelonaEl govern britànic ha accedit a pagar una compensació als familiars dels morts i ferits durant el Bloody Sunday, quan en el context del conflicte a Irlanda del Nord, un regiment de paracaigudistes de l'exèrcit va disparar contra una manifestació a favor dels drets civils al barri catòlic de Bogside, a Derry.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho ha anunciat aquest dijous el ministeri de Defensa, un any després que el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, demanés disculpes a les víctimes i describís els tirotejos de Derry "injustos i injustificables". Un portaveu de Defensa ha dit que estava en contacte amb els advocats de les familiars de les víctimes i que estaven revisant tot el que era necessari per a les compensacions. "Reconeixem el dolor que han passat aquestes famílies durant gairebé 40 anys, i que els membres de les forces armades van actuar erròniament. Per aquesta raó, el govern demana disculpes profundes", ha dit.

En record de 14 civils morts

Tretze civils desarmats van morir durant els tirotejos del Bloody Suday, mentre que un catorzè va morir unes mesos més tard per les ferides. Un primer procés va absoldre als soldats i el govern de l'atac i el 1974 Defensa va pagar unes petites indemnitzacions sense acceptar cap responsabilitat. Però l'any passat una nova investigació, que va trigar 12 anys, va arribar a la conclusió que els assassinats eren injustificats.

Segons la BBC, la iniciativa de pagar les indemnitzacions arriba després que els advocats de la majoria de les famílies escrivissin al primer ministre preguntant-li pels passos que faria per "compensar-los del tot" per "la pèrdua dels seus estimats".

Tot i això, algunes famílies de Derry diuen que no acceptaran cap compensació fins que algun dels soldats sigui processat.

stats