MÓN
Internacional 07/09/2011

Itàlia anuncia que apujarà l'IVA mentre al carrer no s'aturen les protestes contra les mesures d'austeritat

El Senat aprovarà aquest dimecres un paquet d'estalvi valorat en 45.500 milions d'euros

Acn
1 min

RomaEl govern italià s'ha compromès aquest dimarts a elevar l'IVA cedint així a les pressions dels mercats internacionals perquè prengui mesures per abordar el deute i ignorant les massives protestes al carrer i les vagues generals que hi està havent a Itàlia per rebutjar les mesures d'austeritat. Això mentre el Senat italià es prepara per aprovar aquest dimecres un paquet d'estalvi valorat en 45.500 milions d'euros. Les gestions per la crisi se sumen a l'allau de protestes ciutadanes contra les retallades que se celebren a tot el país després que el sindicat CGIL convoqués una jornada de vaga general en protesta pel programa de reformes que inclou una mesura per facilitar l'acomiadament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimecres el govern italià ha accedit a elevar l'IVA del 20% al 21% en una decisió que segons la federació d'empresaris Confindustria podria recaptar uns 3.700 d'euros l'any. D'altra banda, també es marca un impost especial del 3% sobre les rendes superiors a 500.000 euros, encara que el ministre de Defensa, Ignazio La Russa, ha matisat després que el llindar es reduiria als 300.000 euros.

Els ministres aprovaran també la introducció a la Constitució d'una "regla d'or" sobre l'equilibri pressupostari i transferiran funcions dels governs provincials a les regions per simplificar les administracions locals. D'altres canvis són l'endarreriment de la jubilació de les dones ocupades en el sector privat a partir del 2014.

Aquest dimecres es realitzarà una moció de confiança al Senat que hauria d'aprovar el paquet de mesures d'austeritat. D'aquesta manera el govern italià pretén mostrar una imatge de tranquil·litat abans de la reunió de dijous del consell de govern del Banc Central Europeu, que ha instat a Roma a prendre mesures.

stats