Wikileaks
Internacional 26/12/2010

Julian Assange ven la seva biografia per 1,2 milions d'euros

Agències
2 min

LondresJulian Assange, el fundador de Wikileaks, ha venut la seva autobiografia per 1,2 milions d'euros, diners que es destinaran a pagar la seva defensa i mantenir el seu portal de filtracions. La publicació, que està previst que surti a la llum el proper març, li servirà també per defensar-se dels crims d'abusos sexuals de què se l'acusa i que podrien provocar la seva extradició als Estats Units o a Suècia. Ell nega els càrrecs i acusa l'operació judicial de ser una estratègia política com a reacció a les nombroses filtracions que ha fet la pàgina web sobre els cables diplomàtics dels Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Actualment, Assange segueix a la Gran Bretanya tancat en una mansió de Ellingham Hall, des que va ser alliberat el passat dijous sota estrictes condicions. Una cort de Londres té previst estudiar la seva extradició a partir del 7 de febrer. Segons Assange, el seu futur és absolutament 'imprevisible', durant un bon període 'd'anys'. Aquest divendres el president rus, Dimitri Medvedev, ha assegurat que les revelacions diplomàtiques sobre les actuacions d'Estats Units al portal internet 'no afectaran a les relacions de les dues potències'.

Tem ser assassinat

Julian Assange ha declarat aquest divendres que considera 'políticament impossible' que la Gran Bretanya l'extradeixi als Estats Units sota càrrecs d'espionatge. Segons la cadena BBC, el fundador de WikiLeaks va declarar al diari 'The Guardian' que 'podria ser assassinat' si fos engarjolat en una presó nord-americana. Assange confia que el fort suport que ha rebut per part de la ciutadania britànica 'faci difícil que les autoritats prenguin aquesta decisió'. També ha assegurat que 'legalment Gran Bretanya no té el dret a extradir per crims politics i l'espionatge és un d'aquest crims'. També ha afegit que serà decisió del govern britànic 'fer aquesta excepció'.

Segons les declaracions d'Assange, el seu futur és ara en mans del primer ministre del país, David Cameron. Ha assegurat també que Cameron es troba en una posició molt més segura 'que els governs anteriors davant dels EUA'. Segons Assange, 'és un nou executiu que vols ensenyar que no està coartat per les decisions dels Estats Units'.

En la mateixa entrevista, el fundador de WikiLeaks ha declarat que la pàgina de filtracions no disposa de prou capital per afrontar el pagament dels advocats 'tot i haver rebut moltes ofertes d'advocats que s'han ofert a treballar gratuïtament pel cas'. Segons ell, el cost que s'ha d'assumir per la seva defensa supera els 570.000. La decisió de Visa, Mastercard i Paypal d'aturar les donacions al portal web l'han privat de la font d'ingressos de la qual disposaven. Durant el seu punt àlgid la pàgina rebia 100.000 euros al dia.

stats