Internacional 14/04/2011

L'eurozona tem una reestructuració grega

Els mercats de deute mostren que l'Estat espanyol i Itàlia evitarien un rescat

Acn
2 min

LisboaGrècia s'ha enfrontat aquest dijous a una nova escalada als costos del seu deute. El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schaeuble, ha dit per primera vegada que Atenes podria haver de reestructurar el seu deute. Una mesura que, segons una autoritat monetària consultada per Reuters, seria una "catàstrofe". El membre del Consell Executiu del Banc Central Europeu, Lorenzo Bini, ha advertit, però, que una reestructuració del deute grec paralitzaria només els seus bancs i la seva economia. "Al final, és Grècia la que decidirà el camí a seguir, ja que serà la que pateixi les pitjors conseqüències", ha dit. D'altra banda, els mercats de deute indiquen que l'Estat espanyol i Itàlia evitarien un rescat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La rendibilitat que els inversors exigeixen per tenir bonus grecs a dos anys ha saltat a un 18,30%, amb un alça de 0,83 punts percentuals i la taxa més alta des que el país va demanar el rescat l'any passat. "La greu recessió econòmica i la falta de millores en la recaptació tributaria suggereixen que Grècia ja podria estar dins el cercle viciós d'una política fiscal massa estricta i una economia massa dèbil, on el descompte de part del seu deute seria l'única sortida possible", ha dit en un informe Giada Giani, economista de Citibank.

Grècia va rebre un rescat de 110.000 milions d'euros de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional fa gairebé un any, seguida d'Irlanda el novembre. La setmana passada Portugal va demanar una ajuda, que podria arribar a 80.000 milions d'euros. Responsables europeus confien que el rescat a Portugal sigui l'últim. De moment, els mercats de deute semblen mostrar que l'estat espanyol i Itàlia l'evitarien. Madrid espera el suport de la Xina en el seu intent de recapitalitzar el colpejat sector bancari.

stats