Itàlia
Internacional 14/12/2010

Berlusconi aconsegueix la confiança al Senat, falta la Cambra dels diputats

Berlusconi ha superat el vot de confiança al Senat, ara s'està debatent la moció de censura a la Cambra dels diputats on la situació és més difícil pel primer ministre

Agències
2 min
El primer ministre, Silvio Berlusconi, al Senat

RomaSilvio Berlusconi afronta avui un dia crucial en la seva legislatura. El Senat ha donat ja la confiança a Berlusconi, era previsible, ja que a la cambra alta el primer ministre hi té la majoria. L’examen arriba cap a la 1,30h quan se sabrà el resultat de la moció de censura a la Cambra dels diputats on tot depèn del grup de parlamentari Futur i Llibertat, liderat per l’exaliat del president, Fini.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dels 36 diputats del grup almenys 7 ja van anunciar que s’abstindrien a la votació, la resta no ho decidiran fins al últim moment. Els analistes preveuen que els resultats podrien ser tant ajustats com 312 vots a favor de Berlusconi i 311 per l’oposició. Un marge de victòria que podria no ser suficient per rellançar el govern, segons l’editorial d'ahir del diari financer Il Sole 24 Ore.

El primer ministre va fer ahir un discurs on va insistir en la responsabilitat de no crear una crisi política en un context de recessió econòmica i va intentar oferir un nou pacte de legislatura als moderats d’Unió de Centre (UdC). Casini, líder d'Unió de Centre, però, no va acceptar la seva oferta.

En el cas que el govern no passi la moció de censura a la Cambra dels diputats, segons la constitució italiana el president de la República, Giorgio Napolitano, podrà obrir una roda de consultes per constituir un nou executiu o convocar eleccions.

Fini, en una entrevista ahir, va preveure que Berlusconi no obtindrà la confiança i que això comportarà la dimissió del primer ministre i la formació d’un govern de centredreta sense que calgui convocar eleccions. En cas de convocar-se eleccions anticipades, es podrien fer coincidir amb les municipals de la primavera del 2011.

Bossi, líder de la Lliga Nord i aliat del president, ja va apuntar que la millor opció seria anar a les urnes. També Berlusconi, al seu discurs d’ahir, va subratllar que si no guanyés, l’única possibilitat serien les eleccions.

stats