Noruega
Internacional 10/12/2010

Liu Xiaobo rep el Nobel en una cerimònia marcada per la seva absència

L'actriu noruega Liv Ullmann ha llegit la carta de Liu “no tinc enemics”, que l'activista ha escollit per la cerimònia del premi Nobel de la Pau, i que va escriure pel seu judici el 23 de desembre del 2009.

Laia Gordi
2 min
L'entrega simbòlica del premi Nobel de la pau a Liu Xiaobo. Foto: AFP

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El professor empresonat explica a la carta que no té “enemics” ni sent odi contra el govern xinès i que el progrés polític a la Xina “no s'aturarà” i arribarà “una futura Xina lliure”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president del comitè del Nobel, Thorbjoern Jagland, ha dit a l'ajuntament d'Oslo, on s'ha celebrat l'entrega, que “podem dir, fins a un cert punt, que la Xina amb la seva població de 1.300 milions de persones té una gran responsabilitat sobre les seves espatlles” però “si el país és capaç de desenvolupar una economia de mercat social amb plens drets civils pels seus ciutadans, això tindrà un impacte favorable molt important pel món. Si no, hi ha el perill que les crisis social i econòmica planin sobre el país, amb conseqüències negatives per tots nosaltres”.

Jaglang també ha defensat en diverses ocasions l'alliberament de Liu i totes les vegades s'han fet sentir els aplaudiments del públic.

A la cerimònia s'ha deixat una cadira buida amb la fotografia del guardonat a sobre del podi i simbòlicament s'hi ha posat el diploma del premi a sobre, ja que no hi ha pogut assistir ni Liu ni cap familiar per recollir-lo. Es tracta de la primera vegada que un premiat empresonat no ha estat representat formalment als Nobel des que l'Alemanya nazi va impedir al pacifista Carl von Ossietzky assistir a la cerimònia, l'any 1935.

El govern xinès ha pressionat diversos països perquè boicotegin la cerimònia d'entrega del Nobel. Al final, disset han anunciat que no hi assistiran. Es tracta de la Xina, el Vietnam, el Kazakhstan, Rússia, Veneçuela, Cuba, Tunísia, el Marroc, el Sudan, l'Aràbia Saudita i el Pakistan. Sèrbia ha enviat un representant a l'últim moment.

Qui és Liu Xiaobo?

Liu Xiaobo és un crític literari i professor universitari. Un intel·lectual que ja havia estat empresonat de jove per participar al moviment estudiantil de Tiananmen del 1989. Però va ser el 2008, arran de la publicació del manifest polític Carta 08 quan va ser detingut i condemnat de forma exemplar a 11 anys de presó. La Carta 08 va ser considerada una gran ofensa al Partit Comunista. El text, firmat per 303 persones, demanava la implantació pacífica d’un sistema democràtic i llibertats civils bàsiques.

stats