Internacional 04/07/2012

L'ús del rus com a llengua oficial paralitza Ucraïna

Centenars de persones protesten contra la llei que atorga estatus d'oficial al rus en algunes regions del país

Efe
1 min
Protestes a Kiev. REUTERS

KievCentenars de persones s'han manifestat aquest dimecres a les principals ciutat d'Ucraïna contra la polèmica llei d'idiomes aprovada dimarts pel Parlament per atorgar un estatus oficial al rus en algunes regions del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Agents antidisturbis i alguns exaltats s'han enfrontat a Kiev, a les portes de la Casa Ucraïna, on mig miler de manifestants segueixen concentrats per expressar el seu refús a la llei.

La policia ha reconegut haver utilitzat gasos lacrimògens contra alguns manifestants, tot i que ha assegurat que els seus agents també han estat atacats amb el mateix gas des de la multitud. "El cas lacrimogen ha estat utilitzat per ambdues parts", ha informat el ministeri Interior ucraïnès, que ha assegurat que els seus agents han estat tacats per alguns manifestants que haurien llançat ampolles contra ells.

La polèmica llei, que atorga estatus oficial regional al rus i a d'altres llengües minoritàries, ha provocat la dimissió del president de la Rada Suprema (el Parlament ucraïnès), Vladímir Litvín.

La llei va ser aprovada amb el suport de les forces parlamentàries que sostenen el lideratge del president Víktor Ianukóvitx i ha provocat una airada reacció de l'oposició i en particular dels nacionalistes, ferris defensors de l'ucraïnès com a única llengua cridada a vertebrar la identitat nacional del país.

Alguns líders de l'oposició, entre ells el també dimissionari vicepresident de la Rada Nikolái Tomenko, membre de Batkivschina, partit presidit per l'empresonada ex primera ministra Iúlia Timoixenko, s'ha apropat a la Casa Ucraïnesa per instar els manifestats a una protesta indefinida.

stats