Malvines
Internacional 12/06/2012

Les Malvines celebraran un referèndum el 2013 per decidir sobre la seva sobirania

Els habitants de les illes en disputa entre Londres i Buenos Aires decidiran en referèndum sobre la seva sobirania per posar fi al contenciós, segons ha anunciat el govern de les Malvines

Efe
2 min
Una dona hissa la bandera de les Malvines davant de casa seva. Felipe Trueba / EFE

LondresDesprés de conèixer la decisió de celebrar el referèndum, el primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat que el Regne Unit "respectarà i defensarà" el resultat del plebiscit i confia que l'ONU accepti la "decisió dels illencs sobre com volen viure".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci de la consulta s'ha conegut abans que dijous es compleixin 30 anys del final de la guerra de les Malvines entre el Regne Unit i l'Argentina, quan està previst que la presidenta argentina, Cristina Fernández, defensi a Nova York davant el Comitè de Descolonització de l'ONU la sobirania del seu país sobre les illes.

El president de l'Assemblea Legislativa de les illes, Gavin Short, ha dit que el referèndum, la pregunta del qual encara no ha estat divulgada, té com a objectiu "mostrar al món" com n'estan de segurs que volen ser britànics.

En una declaració escrita, Short ha afirmat que la població de les Malvines, vol romandre com a territori dependent del Regne Unit i no sota sobirania de l'Argentina, que les reclama des de 1833.

A més, el president de l'Assemblea ha qualificat d'"absurda" la "retòrica" que utilitza el Govern de Buenos Aires que assegura que els prop de 3.000 illencs no tenen opinió sobre el seu futur.

"Hem pensat acuradament sobre com enviar al món un missatge fort que expressi l'opinió de la població de les Malvines de manera clara, democràtica i incontestable", ha afegit.

El Govern de les illes ha arribat a la conclusió que un referèndum "eliminarà qualsevol dubte sobre els nostres desitjos".

Segons els termes de la consulta, serà organitzada pel Govern de les illes, tindrà lloc a la primera meitat de 2013 i comptarà amb observadors internacionals independents per tal que puguin supervisar el resultat del plebiscit.

En les properes setmanes es coneixeran les preguntes que es formularan als illencs en el referèndum sobre el seu "estatus polític", ha afegit Short.

La tensió entre Londres i Buenos Aires es va agreujar el 2011 per la decisió del Mercosur (Argentina, Uruguai, Paraguai i Brasil) d'impedir l'amarratge en els seus ports de vaixells amb bandera de Malvines.

A això es va sumar el malestar de l'Argentina per la presència del príncep Guillem, nét de la reina Isabel II, a l'arxipèlag per complir una instrucció castrense i l'enviament d'un modern destructor britànic a l'Atlàntic Sud.

stats