Internacional 24/11/2011

Alemanya i França fan front comú per impulsar la unitat fiscal a la UE

Merkel i Sarkozy proposaran modificar alguns tractats per garantir el compliment del Pacte d'Estabilitat. La cancellera s'imposa i evita una reforma per incrementar el paper del BCE

Efe
2 min
Angela Merkel i Sarkozy

ParísFrança i Alemanya presentaran "els pròxims dies" una proposta comuna per modificar els tractats de la Unió Europea per fer front a la crisi, segons ha anunciat el president francès, Nicolas Sarkozy. La proposta va en la via de la unió fiscal dels estats de la UE i descarta donar més protagonisme al Banc Central Europeu (BCE), com defensava París.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Som conscients de la gravetat de la situació i busquem els mateixos remeis", ha declarat Sarkozy després de la reunió a tres bandes a Estrasburg amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre italià, Mario Monti.

"França i Alemanya treballen sobre propostes de modificacions", ha confirmat Merkel. La cancellera ha dit que serà necessari avançar sobre la unió fiscal, però ha deixat clar que aquests canvis normatius no afectaran l'estatut del BCE. Sarkozy era partidarà d'engrandir el banc central, però la cancellera ha aconseguit imposar la seva posició.

"Hi haurà propostes però no tindran a veure amb el BCE", ha conclòs Merkel, després de dir que el president Sarkozy comparteix amb ella el principi que el banc és "independent".

"Cal coordinar més les nostres polítiques si volem una moneda estable", ha insistit Merkel. Els detalls de les propostes de reforma es coneixeran abans del Consell Europeu del 9 de desembre.

"Els detalls, els donarem quan els presentem", ha insistit el president francès, que ha dit que França i Alemanya "treballen cada dia" de manera conjunta sobre aquestes propostes.

Merkel ha apuntat que les reformes han d'anar cap a una major coordinació de les polítiques fiscals dels estats membres i ha al·ludit als incompliments passats del Pacte d'Estabilitat i Creixement, protagonitzats precisament pel seu país i França.

"Cada país té el seu pressupost, però als que no compleixin el Pacte se'ls pot demanar comptes. Perquè no ho vam fer i paguem un alt preu", ha reconegut la cancellera federal.

El primer ministre italià, antic comissari europeu, ha recordat aquesta situació d'incompliments del Pacte d'Estabilitat el 2003 i ho ha qualificat d '"error".

Monti ha confirmat que ha convidat Sarkozy i Merkel a viatjar a Roma per continuar amb aquest intercanvi de punts de vista a tres bandes.

És la primera trobada que mantenen, després que Monti accedís al càrrec del Govern el 16 de novembre.

Sarkozy va advertir a Monti, poc després que pugés al càrrec, que les setmanes posteriors al seu nomenament serien "decisives", i va assegurar que podria comptar amb la seva col·laboració.

stats