EUROPA
Internacional 01/01/2012

Merkel i Sarkozy alerten que aquest any serà pitjor

La cancellera alemanya adverteix que “el 2012 serà, sense cap mena de dubte, un any més difícil que el 2011”

Ara
1 min
Merkel durant el discurs als alemanys de final d'any. GETTY

BarcelonaPer als mandataris dels Vint-i-set, Europa encara no ha tocat fons. Si el 2011 la crisi ha arrasat amb força, ha fet caure governs, portat a rescatar països i l'economia ha estat a punt de carregar-se la moneda única –que avui compleix 10 anys–, el 2012 pot portar encara a cenyir-se més el cinturó. En el seu tradicional balanç de final d'any, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va alertar als seus conciutadans que Europa s'estava enfrontant ala “prova més severa des de fa dècades”. “El 2012 serà, sense cap mena de dubte, un any més difícil que el 2011”, va afegir la mandatària.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president francès, Nicolas Sarkozy, es va dirigir als francesos en un to similar. Amb un posat greu va avisar que el “2012 serà l'any de tots els riscos i tots els perills”. “Sóc conscient que, després de dos anys difícils, molts de vosaltres acabeu el 2011 encara més preocupats pel vostre futur i el dels vostres fills. Però l'única forma de conservar la nostra sobirania, de controlar el nostre destí, és escollir la via de les reformes”, ha afegit el president gal.

Un any de recessió, segons les previsions

Segons els analistes, s'espera que l'economia europea entri aquest 2012 en recessió. La Unió Europea enfronta de nous grans reptes després de la cimera del 8 i 9. Avui entra en vigor la presidència de torn de Dinamarca a la UE. La primera ministra danesa, Hellen Thorning-Schmidt, haurà de vetllar perquè la ruptura dels Vint-i-set sigui menys profunda.

stats