Internacional 09/10/2011

Merkel i Sarkozy s'ocupen dels bancs

La cancellera alemanya i el president francès es reuniran aquest diumenge a la tarda per traçar un pla de recapitalització de la banca

Agències
2 min

BarcelonaAngela Merkel i Nicolas Sarkozy es reuniran aquest diumenge a la tarda a Berlín per establir les bases d'un nou pla de recapitalització de la banca. La reunió, que començarà a les tres de la tarda, ha de servir per esbossar un mecanisme consensuat que permeti aportar fons públics a la banca privada europea, en el cas que Atenes es vegi abocada a un impagament, una hipòtesi cada vegada més estudiada a Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Assumida la fallida controlada de Grècia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, protagonitzaran l'enèssima trobada d'urgència dels dos líders des que es va desencadenar la crisi. El projecte consensuat es presentarà posteriorment a la resta de països de la zona euro, aprofitant la pròxima trobada de líders de la Unió Europea (UE) i l'eurozona que se celebrarà els 17 i 18 d'octubre a Brussel·les.

El principal repte de la reunió d'aquesta tarda serà trobar un punt de trobada entre les dues postures propugnades per Berlín i París, que han advocat per diferents models de recapitalització del sector financer privat. Merkel aposta per recórrer “com a última opció” al recentment reforçat fons europeu de rescat FEEF, com a instrument per recapitalitzar els bancs amb problemes de finances, i opta perquè els bancs siguin capaços de captar fons "pel seu compte”, una postura compartida a grans trets per Brussel·les. Per contra, França es decanta obertament perquè s'utilitzi en primer lloc el capital del FEEF.

En una lluita per protegir els interessos propis, la cancellera i el president se senten pressionats a aconseguir un acord, encara que sigui de mínims, per aconseguir un cop d'efecte davant l'opinió pública i davant la imminent reunió de ministres de Finances del G-20, prevista per al 14 d'octubre a Cannes (França).

stats