ALEMANYA
Internacional 14/05/2012

Merkel no cedeix davant una possible renegociació del pacte fiscal

La cancellera alemanya assegura que la crisi de l'euro no ve d'un excés d'estalvi, sinó de dèficits excessius. Malgrat això, s'haurà de reunir amb l'oposició del seu país per arribar a un acord després de la derrota electoral de diumenge

Agències
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel,durant una roda de premsa / AFP

BERLÍNLa cancellera alemanya, Angela Merkel, rebrà dimarts el president francès "amb els braços oberts", però amb el pacte fiscal de la UE tancat i amb la negativa de fer qualsevol renegociació o modificació. Segons la líder alemanya, "la crisi grega, en particular, i la crisi de l'euro, en general, no ve d'un excés d'estalvi sinó de dèficits excessius".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat aquestes declaracions, Merkel ha assegurat que, després de la derrota electoral de diumenge en els comicis regionals de Rin del Nord de Westfàlia –la regió més poblada del país–, es reunirà amb l'oposició per parlar sobre la ratificació del pacte fiscal i la seva complementació amb un programa de creixement a la UE. "Em reuniré amb els partits de l'oposició per veure quines expectatives existeixen. Ningú pot retreure res a la CDU sobre elements que fomenten el creixement, però hem d'analitzar com afecten la política de consolidació", ha afirmat Merkel, i ha afegit que "entre creixement i una política fiscal sòlida no hi ha contradicció".

La ratificació del pacte fiscal implica una reforma de la Constitució alemanya i, per tant, es necessita una majoria de dos terços tant a la cambra baixa del Parlament com a la cambra alta, on hi ha representats els governs dels 16 estats federats. Per això, Merkel ha d'arribar a un acord amb els principals partits de l'oposició, el Partit Socialdemòcrata (SPD) i Els Verds, que són partidaris, igual que el president francès François Hollande, de complementar el pacte fiscal amb elements que fomentin el creixement i la creació d'ocupació.

La trobada inèdita entre els dos mandataris tindrà lloc després de la investidura d'Hollande, que viatjarà a Berlín en la seva primera visita a l'estranger, en un gest clar per demostrar la importància de l'amistat entre l'eix franco-alemany.

stats