Sèrbia
Internacional 26/05/2011

El genocida de Srebrenica

Mladic està acusat de la matança de 8.000 musulmans a Srebrenica, el 1995, entre d'altres crims

Efe
2 min
Mladic, a Bòsnia, l'any 1995 / REUTERS

BelgradMilitar de carrera, l'excap de l'exèrcit serbobosnià Ratko Mladi va néixer el 12 de maig de 1943 a Bozinovici, al sud-est de Bòsnia, i va criar-se amb el seu pare, un partisà de l'exèrcit comunista de Tito, assetjat durant la Segona Guerra Mundial a mans de nacionalistes croates, aliats dels nazis.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va llicenciar-se a l'Acadèmia Militar de Zemun (Belgrad) el primer de la promoció i va ser destinat a Macedònia, Kosovo i Croàcia, on va convertir-se de convençut comunista i iugoslau a un encès nacionalista serbi.

Quan el 1991 es desintegra Iugoslàvia i comença la guerra d'Eslovènia i, després, Croàcia, Mladic esdevé comandant del cos de Knin (Cròacia). Però el seu veritable salt a la palestra internacional va donar-lo el maig de 1992, quan va ser nomenat comandant de l'exèrcit de la República Sèrbia (de Bòsnia).

Quan EUA i l'OTAN va amenaçar el 1994 de bombardejar posicions sèrbies, Mladic va contestar: "Llavors jo bombardejaré Londres!".

Després de la firma dels Acords de Dayton va ser destituït, i des de 1996 es trobava pròfug. La fiscalia del TPII sempre havia dit que Mladic era a Sèrbia, tot i que les autoritats locals negaven saber on es trobava.

Una llista d'atrocitats

L'exgeneral Ratko Mladic, detingut avui després de 15 anys d'evitar la justícia, està acusat de genocidi per la matança de 8.000 musulmans a Srebrenica, pels morts durant setge de Sarajevo i per altres crims de guerra comesos durant la guerra de Bòsnia de 1992 a 1995.

Després d'extradir l'altre líder serbi, Radovan Karadzic, la captura de Mladic era la principal reclamació de la Unió Europea (UE) per accelerar un acostament amb Sèrbia.

El Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) inculpa l'exgeneral de crims de guerra contra civils a Sarajevo comesos durant el setge a la ciutat, entre 1992 i 1995, en què van morir més de 10.000 homes, dones i nens.

També està acusat de genocidi per la matança de 8.000 musulmans a Srebrenica, el juliol de 1995, després que les tropes serbobòsnies prenguessin la zona, que aleshores es trobava sota la protecció d'uns pocs cascos blaus holandesos de l'ONU.

stats