REGNE UNIT
Internacional 11/07/2011

Murdoch veu com perillen els seus plans per aconseguir un gran canal privat britànic

El viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg, demana al magnat de la comunicació que faci el que cregui "decent i sensat"

Agències
2 min
Murdoch, sortint de la seva casa a Londres. AFP

LondresAl magnat de la comunicació, Rupert Murdoch, li comencen a fallar els plans. Després d'haver hagut de tancar el setmanari News of the World arran de l'escàndol de les escoltes il·legals, ara veu com perilla la compra d'un canal de pagament britànic, BSkyB, que persegueix des de fa temps.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'oposició de Clegg

El viceprimer ministre del Regne Unit, Nick Clegg, ha qüestionat obertament avui que aquesta oferta pugui tirar endavant. Per primera vegada des que va esclatar l'escàndol de les escoltes telefòniques il·legals del seu tabloide, Clegg s'ha distanciat del primer ministre britànic, David Cameron, després de manifestar públicament la seva oposició a que el Grup News Corporation, propietat de Murdoch, compri el cent per cent de les accions de BSkyB.

En una declaració a la premsa, Clegg ha demanat a Murdoch que faci el que trobi "decent i sensat" i reconsideri la seva oferta pel canal, del què el magnat ja en té el 39% i que ha despertat al Regne Unit temors de monopoli.

"Rupert Murdoch és ara a Londres mirant de resoldre assumptes. L'únic que li puc dir és que 'miri com se sent la gent amb això i també miri com el país ha reaccionat amb repugnància a aquestes revelacions", ha afegit el polític liberaldemòcrata, en referència a les punxades del News of the World.

Les pilotes fora de Cameron

Com a resposta a les declaracions, un portaveu de la residència oficial de Cameron ha assenyalat que Clegg ha expressat "un punt de vista i té dret a això", però ha deixat clar que el cap de Govern, al qual Murdoch va recolzar durant la seva campanya electoral, no farà comentaris sobre BSkyB, ja que és competència exclusiva del titular de Cultura, Jeremy Hunt.

En mans del ministre de Cultura

Hunt ha dit avui que demanarà a Ofcom (l'organisme regulador dels mitjans de comunicació al Regne Unit) que consideri si serà necessari remetre l'oferta de Murdoch a la Comissió de la Competència, encarregada d'establir si hi ha algun problema de monopoli.

El monopoli de la comunicació

Els experts temen que Murdoch acabi per monopolitzar els mitjans britànics si es dóna llum verda a la compra de BSkyB, que compta amb 10 milions de clients al Regne Unit i ofereix canals de futbol, notícies i entreteniment.

A la Borsa de Londres, les accions de BSkyB retrocedien avui un sis per cent fins a situar-se al mateix valor que Murdoch va proposar pagar fa un any quan va llançar l'oferta pel canal.

stats