Internacional 22/07/2011

Noruega defensarà la "democràcia" però no serà "ingènua" després dels atemptats

El primer ministre, Jens Stoltenberg, assegura que els atemptats d'Oslo i l'illa d'Utoya va "contra els valors" de la societat noruega, però adverteix que no es poden fer "especulacions" sobre "els autors i els motius". El detingut pel tiroteig és de nacionalitat noruega

Redacció
2 min

BarcelonaLes autoritats noruegues no seran "ingènues" davant dels atemptats que han sacsejat Oslo i l'illa d'Utoya aquest divendres a la tarda, però sí que aprofundiran en la democràcia com a resposta a la violència. Ho ha subratllat el primer ministre del país escandinau, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa amb el ministre de Justícia, Knut Storberget, poc abans de les onze de la nit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Utilitzarem tots els mitjans democràtics, la policia, la fiscalia, per trobar els responsables dels atacs i portar-los davant de la justícia", ha advertit. "Davant de la violència, més democràcia, més humanitat, però no més ingenuïtat, hem de ser conscients que ens poden atacar i que ataquen els nostres valors democràtics", ha advertit Stoltenberg.

Tot i el missatge de fermesa, el cap del govern ha inistit que no es pot permetre que els atemptats –un dels quals ha estat en una trobada de les joventuts del seu partit, el Laborista– afebleixin "la participació política" dels ciutadans noruecs. "La millor manera de mostrar que no ens silenciaran i no ens espantaran és dur a terme la democràcia de la millor manera possible. Si ens allunyem de la democràcia aconseguiran el que volen", ha remarcat.

Tant el primer ministre com el ministre de Justícia han repetit diverses vegades que "és massa d'hora per fer especulacions sobre els autors i els motius dels atacs", i no ha volgut comentar la suposada reivindicació apareguda en una web islamista. L'única dada que han donat és que l'únic detingut que hi ha per ara, un implicat en el tiroteig d'Utoya, és de nacionalitat noruega. Fonts periodístiques havien indicat que és d'ètnia caucàsica, de manera que no seria àrab, tot i que no se sap si es musulmà. També han negat que el govern hagués rebut amenaces, tot i que han admès que el fet que s'hagin atacat edificis governamentals és un atac "a les polítiques" de l'executiu. Pel que fa al tiroteig d'Utoya contra els joves laboristes –les joventuts del partit del primer ministre–, Stoltenberg ha recalcat que "no hi ha una trobada més pacífica" que la que ha estat atacada.

El balanç de morts augmentarà

Pel que fa al balanç de víctimes, han admès que la policia només ha confirmat deu morts arran del tiroteig d'Utoya, però que hi ha "diversos desapareguts". "La policia tem que el nombre de víctimes augmenti". De fet, diversos testimonis han assegurat que podria haver-hi entre 20 i 30 víctimes, moltes de les quals s'haurien ofegat en intentar fugir nedant de l'illa on hi havia el tiroteig.

stats