Internacional 29/07/2011

Oslo es converteix en una catifa de flors set dies després de la massacre

La policia interroga per segona vegada l'assassí confés a l'espera de saber quan se'l jutjarà

Agències
2 min
Oslo s'ha convertit en una catifa de flors / REUTERS

OsloOslo torna a estar aquest divendres al punt de mira de tot el món. Una setmana després de l'atemptat al centre de la ciutat i del tiroteig contra les joventuts del partit socialdemòcrata, milers de persones cobreixen de flors l'entorn de la catedral de la capital noruega. És l'epicentre d'un dolor compartit, que fa arribar les ofrenes a molts altres punts de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Utøya era la nostra illa i ho seguirà sent. Esperem tornar-hi l'estiu que ve", ha explicat Rolf a l'agència EFE, un noi de 16 anys vestit avui de dol rigorós, amb un impecable vestit negre i un pin a la solapa amb les lletres AUF, les inicials de la joventuts socialdemòcrates.

La resposta serà “amb amor”

En una cerimònia celebrada davant els seguidors del Partit Laborista, el primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, ha dit que “respondrem a l'odi amb amor". Ha afegit que "demostrarem que el nostre moviment (socialdemòcrata) és capaç de respondre amb compassió". Stoltenberg, amb roses a la mà com la resta d'assistents, ha obert la cerimònia amb un minut de silenci. Després ha destacat "la valentia dels joves", als que considera uns "herois".

D'altra banda la policia noruega ha anunciat que ja s'han identificat totes les víctimes de la massacre i ara treballen per “contactar i informar a tots els familiars”, segons ha apuntat un portaveu policial. En total hi ha 77 morts.

Segon interrogatori a Breivik

Mentrestant, l'assassí confés de l'atemptat, Anders Behring Breivik, tornarà a ser interrogat avui per la policia per “explicar-ho tot”, segons la fiscalia. La setmana que ve dos psiquiatres forenses estudiaran el seu estat mental. Del que en diguin els experts “es decidirà si pot o no comparèixer davant la justícia”, han apuntat les mateixes fonts.

stats