Internacional 08/11/2011

Lucas Papademos, nou primer ministre grec

L'exgovernador del Banc Central de Grècia i Exvicepresident del Banc Central Europeu, subsituirà Papandreu. El nou govern d'unitat ha d'aprovar el segon pla de rescat de Grècia i organitzar eleccions el 19 de febrer

Ara
2 min
Lucas Papademos. REUTERS

BarcelonaLa televisió pública Skai TV ha anunciat que l'exgovernador del Banc Central de Grècia i exvicepresident del Banc Cental Europeu, Lucas Papademos, serà el nou primer ministre grec, després de la dimissió de Iorgos Papandreu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La premsa grega afirma que Papademos ha posat com a condició tenir capacitat política en un govern d'unitat que s'ha de dissoldre d'aquí a 15 setmanes, per la convocatòria d'eleccions anticipades. Aquest nou executiu tindrà com a primera tasca l'aprovació del segon pla de rescat de Grècia i les mesures d'austeritat que l'han d'acompanyar.

El primer ministre dimissionari de Grècia, Iorgos Papandreu, ha demanat aquest dimarts als membres del seu govern que preparin les respectives renúncies, segons informa l'agència estatal de notícies AMNA, en acabar la reunió d'urgència d'aquest dimarts.

El govern del Pasok ha de deixar pas a un govern de coalició nacional amb el principal partit de l'oposició, Nova Democràcia, en funció de l'acord que els caps de les dues formacions van avalar diumenge. L'agència Reuters assegura que el nom del nou primer ministre s'ha d'anunciar aquest dimarts.

Els mitjans grecs atribueixen l’allargament de les negociacions a les condicions que havia posat Lukas Papadimos, el candidat favorit a les travesses, per acceptar el càrrec de primer ministre. Entre elles hi havia la data de les eleccions que, si bé a l’acord aconseguit diumenge per formar el govern d’unitat es fixava que serien el 19 de febrer, Papadimos voldria que fossin “més enllà del març” per donar més marge a l’executiu transitori.

Un altre dels esculls que havia obligat a allargar les converses era la resistència de Nova Democràcia a presentar noms per ocupar ministeris en aquest govern d’unitat que ha d’aprovar els plans de rescat de la Unió Europea contra els que ha fet campanya, insistentment, aquest partit i estaria forçant un govern format per tecnòcrates amb poques carteres en mans del Pasok.

Al candidat que més sona com a futur primer ministre, el de Lukas Papadimos, que va ser vicepresident del Banc Central Europeu, s’hi ha sumat el de Nikiforos Diamandouros, l’actual Defensor del Poble de la Unió Europea, que va reconèixer que l’havien temptejat pel càrrec, i el de Panayotis Roumeliotis, representant de Grècia al Fons Monetari Internacional.

stats