REGNE UNIT
Internacional 11/01/2012

Salmond: Cameron no té legitimitat per dictar les normes del referèndum

El cap de l'executiu escocès es reafirma en la voluntat de celebrar el plebiscit el 2014 i culpa Londres de voler imposar normes sense legitimitat per por de perdre

Ara
1 min

BarcelonaEl primer ministre escocès, Alex Salmond, ha insistit aquest matí, en una entrevista a la BBC, que el seu govern té mandat per fer el referèndum per la independència a la tardor del 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El govern de Londres diu que el d'Edimburg no pot tirar endavant els seus plans sense la seva autorització, però Salmond ha afirmat que el primer ministre britànic, David Cameron, "no té mandat" per marcar les normes i ha suggerit que ho fa perquè té por de perdre en el plebiscit. Segons l'editor polític de la BBC Nick Robinson, la disputa podria acabar en una lluita històrica entre els dos executius al Tribunal Suprem, la màxima instància jurídica del Regne Unit.

La posició de Londres dóna ales a l'independentisme

Salmond també ha afirmat que creu que la determinació de Cameron de forçar un referèndum en els propers 18 mesos augmentarà el suport a la independència escocesa, opció que actualment només compta amb un tant per cent de l'electorat que va del 32 al 38, segons els sondejos.

Salmond ha culpat Cameron d'inflamar la crisi constitucional per intentar moure fils i imposar condicions: "Em va semblar gairebé Thatcheresca [...], la idea que Londres en sap més i actua per al nostre bé, però vol marcar les normes per al nostre referèndum malgrat no tenir cap tipus de legitmitat per a fer-ho".

stats