França
Internacional 19/03/2012

Alerta màxima antiterrorista a la regió francesa de Tolosa

El president francès qualifica el tiroteig a una escola jueva de "tragèdia nacional" i admet "similituds sorprenents" amb un atac la setmana passada contra tres soldats

Agències
2 min
Nicolas Sarkozy parla davant de l'escola 'Ozar Harorah' a Tolosa de Llenguadoc, aquest dilluns. / ERIC CABANIS / AFP

Tolosa de LlenguadocEl president de França i candidat a la reelecció, Nicolas Sarkozy, ha afirmat aquest dilluns que la motivació antisemita en l'atac contra una escola jueva de Tolosa de Llenguadoc és "evident" i ha anunciat que França ha elevat l'alerta antiterrorista al màxim nivell a la regió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sarkozy, que ha suspès tots els actes de campanya fins dimecres, dia en què s'enterraran els tres militars morts la setmana passada, ha assegurat que "aquest acte odiós no pot quedar impune" i que s'han desplegat "absolutament tots els mitjans disponibles per capturar-ne el responsable". 120 investigadors ja es troben a Tolosa i seran coordinats pel ministeri d'Interior.

Hores abans, el president francès ha lamentat des dels llocs dels fets la mort de quatre persones, tres nens i un adult, en un atac amb pistola a l'escola jueva d'Ozar Hatora. "És una tragèdia nacional", ha admès el president francès, que ha convocat per demà un minut de silenci a totes les escoles del país en record de les víctimes. "No hem de cedir davant del terror", ha afegit Sarkozy, tot remarcant que "la barbàrie, la crueltat, no pot guanyar, l'odi no pot guanyar", ja que "la República és molt més forta".

Similituds amb els atacs a soldats

Sarkozy ha assegurat que hi ha "similituds sorprenents" entre l'atac d'aquest dilluns i el que la setmana passada va provocar la mort de tres soldats a la mateixa zona. Amb tot, ha dit que "cal esperar" per tenir més dades de la policia per confirmar que es tracta del mateix autor. El president gal, que s'ha desplaçat a la ciutat arran de l'atac, ha assegurat que les autoritats policials estan fent "tot el possible" per localitzar l'autor dels assassinats.

Els testimonis de l'atac recollits per la premsa francesa i la fiscalia han confirmat que es tracta d'una persona que anava amb una escúter negra, igual que en els assassinats de la setmana passada. El president francès ha dit que les víctimes de l'atac als militars eren un soldat d'origen caribeny i dos de musulmans, cosa que, juntament amb l'atac contra l'escola jueva d'avui, podria indicar un agressor contra les minories ètniques i religioses de França.

D'altra banda, el ministeri de l'Interior francès ha anunciat que tots els centres confessionals de França, i especialment les escoles jueves, rebran un reforç de la seguretat arran de l'atac. Així ho ha anunciat el portaveu del ministeri, Pierre-Henry Brandet. La ministra del ram serà a la zona "tot el temps que faci falta", ha dit Sarkozy.

stats