IRLANDA DEL NORD
Internacional 27/07/2012

Tres grups terroristes d'Irlanda del Nord anuncien un nou IRA

L'anunci coincideix amb l'inici dels Jocs Olímpics de Londres. La nova organització diu que planeja intensificar els atacs a les forces de seguretat britàniques, segons 'The Guardian'

Ara
2 min

BarcelonaTres dels quatre principals grups terroristes d'Irlanda del Nord han anunciat que es fusionen per convertir-se en un nou IRA, segons han informat els dissidents en un comunicat al diari britànic 'The Guardian'. La nova organització assegura que han format una "estructura unificada, sota un sol líder" i que seran "fidels a la constitució de l'IRA [l'Exèrcit Republicà Irlandès]".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta de la primera vegada des de l'Acord de Belfast (també conegut com l'Acord del Divendres Sant), el 1998, que la majoria de forces dissidents republicanes d'Irlanda del Nord tornen a convergir sota el nom de l'IRA, que s'oposava al procés de pau a Irlanda del Nord.

Segons fonts del 'The Guardian', el nou cos paramilitar estaria format per centenars de dissidents armats. La nova organització té previst intensificar els atacs terroristes contra les forces de seguretat i símbols de la presència britànica al país, segons aquestes mateixes fonts. Aquests objectius podrien ser les estacions de policia, la seu regional del Banc d'Ulster i la celebració a Derry de la Ciutat de la Cultura 2013 del Regne Unit.

En el comunicat el nou grup diu, segons cita el rotatiu britànic: "En els últims anys la creació d'una Irlanda lliure i independent ha sofert un retrocés a causa del fracàs dels líders del nacionalisme i a les divisions del republicanisme". Això fa referència a la clara divisió entre els republicans de línia dura, contraris a l'acord de pau, i el Sinn Féin, que ha optat per la via política. Martin McGuinness, del Sinn Féin i vice primer ministre d'Irlanda del Nord, va ser líder de l'IRA Provisional.

El punt d'inflexió entre Londres i el govern d'Irlanda del Nord es va materialitzar fa poques setmanes, quan la reina d'Anglaterra, Elisabet II, va visitar Belfast i va fer una encaixada de mans històrica amb Martin McGuinness, símbol de la solidesa del procés de pau. Però ara el comunicat torna a posar de manifest les divisions ideològiques en el front republicà i curiosament coincideix amb l'inici dels Jocs Olímpics de Londres, on la seguretat s'ha convertit en l'objectiu principal del primer ministre britànic David Cameron.

stats