Internacional 30/05/2011

La UE estudia un segon rescat per Grècia

Creixen les desavinences polítiques al país hel·lènic entorn les mesures per combatre el dèficit fiscal

Acn
2 min

AtenesLa UE està treballant en un segon rescat per Grècia, en una carrera per emetre préstecs vitals per al pròxim mes i evitar el risc que el país incompleixi els seus compromisos de deute, han dit aquest dilluns responsables de la UE. El nou paquet de 65.000 milions d'euros podria implicar una mescla de préstecs de la UE i el FMI, i més mesures d'ingressos, amb una supervisió externa sense precedents sobre el programa de privatització grec. Mentrestant, l'oposició conservadora grega ha demanat una rebaixa impositiva com a condició per arribar al consens polític amb el govern socialista sobre les mesures d'austeritat que la UE creu necessàries per assegurar l'ajuda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Exigiria garanties per nous préstecs i l'ajuda tècnica de la UE, la implicació de la UE en el procés de privatització", ha dit un destacat responsable oficial de Brussel·les sobre el possible segon rescat a Grècia.

Els passos per cobrir les necessitats de finançament per 2012 i 2013 es van veure accelerats després que el Fons Monetari Internacional digués la setmana passada que retindria el nou tram d'ajuda que estava previst pel 29 de juny a no ser que la UE garanteixi les necessitats de finançament d'Atenes per l'any que ve.

Grècia va acceptar un paquet de rescat de 110.000 milions d'euros de la UE i l'FMI el maig passat, però des de llavors no ha complert els compromisos de reducció del dèficit, elevant el risc d'impagament del deute de 327.000 milions d'euros - equivalent a un 150% de la seva economia.

Un finançament extra per Grècia s'enfronta amb la resistència política dels qui defensen el conservadorisme en matèria fiscal i dels nacionalistes de països del nord d'Europa que són claus com a creditors - Alemanya, Holanda i Finlàndia-, fet que complica la tasca dels governs de la UE. La pròxima reunió de ministres de Finances de l'eurozona està prevista pel 20 de juny a Luxemburg. Després hi haurà una cimera de líders de la UE per avaluar la crisi del deute, que ja porta 18 mesos.

Desavinences al govern grec

L'oposició conservadora grega ha demanat aquest dilluns una retallada d'impostos com a preu a pagar pel pacte de consens amb el govern socialista sobre la imposició de noves mesures d'austeritat d'acord amb l'essencial condició per incrementar les ajudes rebudes per part de ' FMI i la UE.

El líder conservador Antonis Samaras ha demanat un impost de societats del 15% i ha rebutjat els plans governamentals d'augment de taxes per aturar el dèficit grec. "Vosaltres voleu pujar els impostos i aconseguir un consens amb nosaltres quan hem fixat la reducció de les taxes com a prioritat?" ha dit Samaras al govern. "Impostos més baixos són la clau per reactivar l'economia grega", ha afegit. Alhora Samaras ha advertit que si el govern augmenta els impostos, no hi haurà "espai pel consens o renegociació al Parlament".

stats