MÓN
Internacional 24/07/2011

El manifiest de l'autor de la matança d'Oslo copia fragments del terrorista nord-americà Unabomber

Així ho han advertit diversos internautes al fòrum de debat digital noruec document.no. Ted Kaczynski, 'Unabomber', va enviar fins a 16 bombes per denunciar el model actual de societat entre el 1978 i el 1995. Va matar 3 persones i compleix condemna en una presó nord-americana

Efe
2 min
Unabomber

OsloParts del manifest publicat pel presumpte autor del doble atemptat de Noruega, en què van morir 93 persones, estan literalment copiades d'un text del terrorista nord-americà Ted Kaczynski, conegut amb el sobrenom d'Unabomber.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així ho ha revelat avui en la seva edició digital el diari noruec VG, que reprodueix paràgrafs gairebé idèntics del manifest del sospitós noruec, Anders Behring Breivik, de 1.500 pàgines, i del d'Unabomber, un terrorista que entre 1978 i 1995 va matar tres persones i va enviar fins a 16 bombes a diversos objectius, entre els quals hi havia universitats i aerolínies. Actualment es troba intern a la presó de "supermàxima seguretat" de Florece, a Colorado.

"Grans fragments" del document "2083. Una declaració d'independència europea", suposadament escrit per Breivik, estan copiats, segons aquest mitjà, que es remet a una comparació feta pel fòrum de debat digital noruec document.no.

No obstant això, el web apunta en un comunicat que en els textos de Breivik s'han "reemplaçat" alguns conceptes per altres, per adaptar-los a la pròpia ideologia extremista de l'home acusat de ser el responsable de la tragèdia nacional noruega.

Per exemple, document.no apunta que la paraula "esquerranisme" que fa servir Unabomber en els seus textos ha estat substituïda per Breivik en diferents paràgrafs de la seva obra per "multiculturalisme" i "marxisme cultural".

Les forces de seguretat noruegues estan analitzant el contingut del document, que declara la "guerra de sang" a immigrants i marxistes i que va ser penjat a internet divendres mateix, poques hores abans dels dos atacs.

Breivik, que ha admès estar darrere del doble atemptat, apunta al llarg document a l'islam com "la principal ideologia genocida" i parla de llançar una croada contra el "marxisme cultural".

El document d'internet revela una minuciosa preparació per als atacs que, segons fonts policials, arrencaria la tardor de 2009.

En aquest material, el presumpte autor defensa el terrorisme com a "mètode per despertar les masses" i diu estar preparat que se'l consideri "el pitjor monstre des de la Segona Guerra Mundial".

Divendres passat, almenys 93 persones van morir assassinades, segons l'últim recompte oficial, en dos atemptats coordinats registrats a Oslo i, dues hores després, al campament de les joventuts socialdemòcrates de l'illa d'Utøya, a uns 40 quilòmetres de la capital noruega.

stats