Portugal
Internacional 22/03/2012

Els sindicats es mostren satisfets per la vaga general de Portugal

Els transports públics estan quasi paralitzats, i la resta de serveis públics han seguit la vaga de manera desigual, mentre que els comerços han restat oberts. Només un dels dos grans sindicats, el CGTP, secunda l'aturada; UGT va firmar la reforma laboral

Agències
2 min
Les deixalles s'acumulen al carrer de Lisboa. / MARIO CRUZ / EFE

LisboaMolts serveis públics, entre ells els transports, han estat paralitzats aquest dijous per la vaga general contra les mesures d'austeritat que ha aplicat el govern a canvi de l'ajuda financera per part de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional, acordades al maig del 2011. A Lisboa, el metro està aturat, funcionen un 15% dels autobusos i l'activitat als principals ports del país ha estat reduïda. A la tarda s'esperen manifestacions a la capital, que es preveuen massives, i a diverses ciutats més.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Mani", "Vaga general", "Prou", es podia llegir a nombrosos cartells a Lisboa, enganxats els dies anteriors pels militants del CGTP, el principal sindicat portuguès i l'únic que ha cridat a aquesta vaga general, que serà també una prova de la seva influència. El moviment no ha arribat als transports aeris, però les autoritats recomanen consultar l'estat dels vols amb destí o origen a Portugal. Sí que ha afectat molts serveis públics –escoles, hospitals, tribunals, correus, bibliotèques, museus, recollida d'escombraries, etc.– de manera desigual.

Comerços oberts

"El nostre balanç fins ara és molt positiu. Hi ha una gran adhesió dins del sector dels transports públics, a les empreses de recollida d'escombraries i una gran participació en el sector de la sanitat", ha estimat Arménio Carlos, líder del CGTP, que agrupa uns 600.000 simpatitzants. A finals del matí, la capital, on hi ha establerts serveis mínims per als trens i els autobusos, semblava, no obstant, poc perturbada, amb la majoria de comerços, bars, supermercats, bancs i farmàcies oberts.

El detonant de l'aturada general ha estat la reforma laboral que es va aprovar al gener, que abarateix els acomiadaments i les hores extra, redueix les vacances i els dies festius. Mesos abans, el govern de Pedro Passos Coelho –escollit al juny– havia anunciat la retirada de les pagues extra dels funcionaris i pensionistes, havia apujat l'IVA fins al 23% en molts productes i havia establert que les visites mèdiques es cobressin.

El CGTP s'ha entregat tot sol a aquesta batalla, sense el suport de l'altre gran sindicat, UGT, que en canvi havia donat suport a les dues vagues generals anteriors, el novembre del 2010 i el novembre del 2011. Aquest sindicat va signar l'acord "com una mostra de responsabilitat" i com a mal menor.

stats