Crisi del deute
Internacional 06/04/2012

Venizelos no descarta un tercer rescat per a Grècia

El nou president del Pasok no descarta un tercer paquet d'ajuda i assegura que Grècia no sortirà de l'euro. Les declaracions coincideixen amb l'ira al carrer pel suïcidi d'un jubilat per la crisi

Efe
2 min
El vicepresident grec i ministre d'economia, Evangelos Venizelos / EFE

Berlín / AtenesL'exministre de Finances grec i nou president del Partit Socialista Panhel·lènic (Pasok), Evànguelos Venizelos, no descarta que el seu país necessiti un tercer paquet de rescat per resoldre la crisi financera i pressupostària. "Comptem amb el compromís de tots els membres de l'eurozona que rebrem l'ajuda necessària fins que aconseguim accedir de nou a diners privats", ha assenyalat Venizelos en una entrevista avançada avui pel setmanari 'Der Spiegel'.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així mateix, Venizelos assegura que tots els països de la zona euro recuperaran els diners que han donat en préstec a Grècia, i subratlla que el seu país continuarà sent membre del grup d'estats de la moneda única. "Vivim actualment la fase crítica en el rescat del nostre país. Si som capaços de superar-la no tornarà a plantejar-se aquesta qüestió", assegura.

Reconeix, a més, que el seu país s'enfronta a un llarg i difícil camí, i afegeix: "Desitjo que al final el meu país pugui decidir per ell mateix sobre el seu destí", i que Grècia sigui, de nou, un símbol d'esperança, credibilitat i professionalisme. Preguntat per la duresa de les exigències d'Alemanya a Grècia, Venizelos respon diplomàticament: "Tots els implicats haurien de tenir clar que parlem de xifres i reformes, però que al darrere sempre hi ha gent de la qual es decideix el destí".

Continua el malestar al carrer

D'altra banda, continuen les manifestacions als carrers d'Atenes com a repudi pel suïcidi d'un jubilat, dimecres, desesperat pels problemes econòmics. Divendres a la nit, diversos centenars de persones s'han congregat a la plaça Sintagma de la capital grega en memòria del farmacèutic jubilat Dimitris Jristulas. Un important contingent de policies antidisturbis els va impedir l'accés al Parlament, mentre que l'estació de metro de Sintagma va restar tancada al públic des de mitja tarda.

A primera hora de la nit, els agents van començar a desallotjar els manifestants amb gasos lacrimògens, a la qual cosa un grup va respondre tirant-los pedres. Els policies també haurien agredit equips de televisió i fotògrafs, i causat ferides lleus al president de l'Associació de Fotoperiodistes de Grècia, Marios Lolos.

Per la seva banda, la filla del farmacèutic, Emmi Jristula, va dir en una carta enviada als mitjans grecs que el suïcidi del seu pare va ser un acte polític: "La nota manuscrita del meu pare no deixa marge a idees errònies. Durant tota la seva vida ha sigut un militant de l'esquerra, un visionari desinteressat. L'acte del seu suïcidi és un acte polític conscient, coherent amb el que va creure i fer durant tota la vida".

stats