Escòcia
Internacional 25/06/2012

Els contraris a la independència d'Escòcia alerten que és un "bitllet sense tornada a un destí incert"

Els contraris a la independència d'Escòcia han llançat avui la campanya per demanar el 'no' al referèndum del 2014, que té com a lema "Millor junts"

Acn
4 min
"Millor Junts", és el lema dels contraris a la independència d'Escòcia. ANDY BUCHANAN / AFP PHOTO

EdimburgVotar 'sí' a la independència d'Escòcia és com comprar "un bitllet sense tornada a un destí profundament incert", segons el líder de la campanya contra l'estat propi, el laborista Alistair Darling. En l'acte de presentació de la campanya pel 'no' per al referèndum del 2014, Darling ha assegurat que la decisió sobre la independència serà "irrevocable" i que no hi ha "cap camí de tornada". Tot i que ha volgut destacar el "positivisme" dels seus arguments i l'eslògan 'Millor junts', Darling també ha alertat del que considera que són els perills de l'estat propi: la pèrdua de llocs de treball d'empreses angleses i del sector públic britànic a Escòcia i la creació de noves fronteres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exministre britànic d'Economia, Alistair Darling, ha tancat el seu discurs a Edimburg amb una voluntat expressa de destacar el "positivisme" de la seva campanya, amb un final clar: "Sí, estem millor junts". Tot i la confusió que podria causar vincular un 'sí' a la campanya pel 'no', Darling ha volgut remarcar que laboristes, liberaldemòcrates i conservadors se senten "orgullosos" de ser escocesos, però creuen que formar part del Regne Unit "és una força, no una debilitat".

"Estimem Escòcia, però estimar-la no vol dir deixar enrere el Regne Unit", ha destacat Darling, que vol defensar els arguments per mantenir "el millor dels dos mons". Pel polític escocès, el referèndum per la independència és "un repte" per a tothom. "No només pel que creiem, sinó per saber el que som", ha dit.

Darling ha fet una crida a tots els escocesos, fins i tot als que no tenen cap afiliació política o que mai han participat en unes eleccions, a unir-se a la campanya pel 'no', perquè la decisió serà "històrica". El laborista ha dit que volen ser "positius" i defensar "una nació orgullosa de formar part d'un estat més gran". Segons ell, no val la pena endinsar-se en debats sobre si una Escòcia independent seria viable econòmicament, perquè "sí que ho seria".

Els riscos de la independència

Tot i el positivisme, Alistair Darling ha volgut destacar també el que, segons els unionistes, posarà en risc la independència. En altres paraules, Darling ha dit que l'Escòcia independent podria sobreviure, però en pitjors condicions que en l'actualitat. Per exemple, ha remarcat que un de cada cinc escocesos treballa per a una empresa anglesa, i que l'estat propi podria provocar una reducció d'aquests llocs de treball. A més, ha indicat que "milers" d'escocesos treballen per a l'administració pública britànica i perdrien la feina amb la independència. Finalment, l'exministre d'Economia del govern de Gordon Brown ha destacat que 800.000 escocesos viuen i treballen a Anglaterra i Gal·les "sense necessitat de papers ni passaports".

Darling també s'ha burlat dels plans del primer ministre escocès Alex Salmond de mantenir la lliura esterlina i fins i tot la reina Elisabet II, assegurant que la independència que proposa l'SNP és com "canviar-ho tot sense canviar res". A més, ha alertat que caldria veure si la resta de britànics estarien disposats que una Escòcia independent mantingués la lliura esterlina com a moneda pròpia, ja que això crearia un sistema monetari comú –similar al de l'eurozona– que podria crear problemes. De fet, Darling ha assegurat que en la seva opinió la proposta no tindria ,perquè amb una moneda única cal "més unió fiscal", i precisament l'SNP aposta per tenir una política econòmica pròpia. Abans de la crisi de l'euro, els independentistes escocesos s'havien mostrat disposats a estudiar l'entrada a la moneda europea, tot i que aquest és ara un debat mort.

La desunió dels unionistes

En el primer dia de presentació de la campanya del 'no', però, ja hi ha especulacions sobre les diferències d'opinió dels seus integrants. Laboristes, liberaldemòcrates i conservadors s'han aliat en contra de la independència, però tenen una ideologia molt diversa i opcions divergents sobre quin hauria de ser el camí d'Escòcia després d'un referèndum on guanyés el 'no'. El debat sobre els límits del model d'autogovern o l'autonomia fiscal podrien passar factura als unionistes davant uns independentistes que tenen més clar el seu pla.

Tot i això, Darling ha destacat que l'SNP d'Alex Salmond "no ha explicat" què significa la independència. "No ha dit res dels riscos, dels costos, i sobretot de quina és la justificació d'aquesta divisió de la societat", ha dit el polític, que no és el líder del partit laborista a Escòcia, però sí una de les seves figures polítiques més conegudes i representatives pel rol que va tenir en l'administració Brown. "L'SNP no sap el que serà la independència; tot plegat és una aposta arriscada", ha alertat.

La rèplica de l'SNP

El cap de la campanya pel 'sí' de l'SNP, el diputat a Westminster Angus Robertson, ha alertat que els partits unionistes "estan confosos" perquè "o són incapaços o no volen dir al poble d'Escòcia quina és la seva alternativa a la independència". "Fins ara, els partits antiindependència no han estat capaços de respondre ni una sola pregunta sobre les seves propostes constitucionals", ha afegit Robertson en un comunicat. Segons aquest independentista, la campanya pel 'no' "és negativa" i cal un debat "adult i honest".

stats