Internacional 29/08/2012

La vida 'd'esclau' de Putin: palaus, avions i un lavabo de 60.000 euros

Un informe fet públic per l'oposició exposa els luxes als quals té accés com a president de Rússia, que han augmentat durant el seu mandat

Agències
2 min
El president rus, Vladimir Putin, aquest dimecres. Reuters

MoscouEl president rus, Vladímir Putin, s'ha mostrat públicament com un administrador relativament auster centrat només a augmentar el benestar de la població del seu país. De fet, en més d'una ocasió s'ha comparat amb un “esclau de galera que treballa des de la sortida fins a la posta del sol, suant sang”. De fet, el desembre passat va fer públics els seus ingressos anuals –92.000 euros–, així com el contingut del seu compte corrent –143.000 euros–. Tot i aquests ingressos i estalvis relativament baixos, tenint en compte la posició que ocupa, els autors de l'informe 'La vida d'un esclau de galera' asseguren que “l'estil de vida de Putin pot ser comparat amb el d'un monarca del golf Pèrsic o amb el d'un oligarca extravagant”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Boris Nemtsov, antic vice primer ministre rus reconvertit en opositor de Putin, i Leonid Martynyuk, membre del moviment opositor Solidaritat, han publicat un informe que descriu els béns als quals té accés Putin com a president de Rússia. Rellotges d'or blanc, iots de luxe, una vintena de palaus i residències, una flota de 43 avions i uns quants Mercedes de màxima gamma són alguns dels luxes que vénen amb la feina de president de Rússia i que han portat els autors de l'informe a qualificar Putin amb l'irònic títol de “l'esclau més ric del món”.

Els autors de l'informe critiquen que Putin ha aprofitat els 12 anys que porta al poder per augmentar els béns de l'estat a disposició del president, i per afavorir el seu cercle íntim, que s'hauria enriquit molt durant aquests anys. “Una de les raons més importants que forcen Putin a mantenir-se al poder és l'atmosfera de riquesa i luxe a la qual s'ha acostumat i a la qual no vol renunciar”, diuen els autors.

Béns a disposició del president

Segons l'informe publicat per l'oposició, i que està acompanyat amb fotografies de tots els béns, el president de Rússia té accés a 15 helicòpters i 43 avions, un dels quals costa uns 16 milions i té un lavabo que costaria tot sol uns 60.000 euros. En cas d'haver de viatjar per mar, Putin pot utilitzar qualsevol dels seus quatre iots, un dels quals té bodega, sauna, 6 habitacions 'vip', un immens menjador de disseny i un cost en manteniment que serviria per pagar la pensió a 12.000 jubilats russos. Per passar les vacances, el president pot triar entre qualsevol de les seves 20 residències o palaus, alguns dels quals provenen de l'època tsarista; 9 d'aquests palaus són de nova construcció i els ha fet construir Putin durant el seu mandat. Els autors comparen en l'informe les residències del president rus amb les d'altres mandataris internacionals, i destaquen els casos d'Alemanya o els EUA, que en tenen dues, una d'habitual i la de les vacances.

Pel que fa a la mobilitat terrestre, el president rus veu cobertes les seves necessitats amb una dotzena de cotxes d'alta gamma de la marca alemanya Mercedes-Benz.

Els autors de l'informe han recordat que a Rússia 20 milions de persones amb prou feines arriben a final de mes, i per això consideren “la luxosa vida del president una actitud insolent i cínica”, ja que, segons afirmen, per mantenir el ritme de vida de Putin s'han de gastar els recursos que servirien per mantenir una gran ciutat durant tot un any.

stats