Wikileaks
Internacional 02/12/2010

El goven espanyol no va posar pegues als vols de la CIA amb presoners de guerra cap a Guantánamo

El govern espanyol sabia perfectament l'existència dels vols, sobre l'espai espanyol, de la CIA amb presoners talibans i d'Al-Qaeda en direcció a Guantánamo i no hi va posar cap tipus de pegues, segons expressa el un telegrama de Wikileaks l'ambaixador dels EUA a Madrid

Agències
2 min
La pàgina web de Wikileaks.

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El País, que té accés als documents, afageix que la aleshores vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, va demanar que l'executiu espanyol estigués informat per “poder demostrar que exercien una vigilància apropiada sobre els avions estrangers que creuen l'Estat”. El juny de 2006, després d'un informe del Consell Europeu en el que s'acusava de complicitat en pràctiques contraries als drets humans a una dotzena de països, entre ells l'Estat espanyol, es va produir una reunió entre l'exambaixador nord-americà Eduardo Aguirre i Fernández de la Vega. La vicepresidenta reconeixia que l'informe del Consell “havia agafat al govern de Zapatero fora de joc” i insistia que l'Estat no tenia res a amagar al respecte. “De la vega va subratllar que l'estat espanyol no posava pegues a els vols de intel·ligència a través del territori espanyol. Ells només volen estar informats” per evitar ser “enganxats desprevinguts”, relata Aguirre en un dels missatges. També el aleshores titular d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, va assenyalar a l'ambaixador que l'executiu espanyols “volia donar a en aquest assumpte el perfil més baix possible, encara que, al estar en mans dels jutges, el govern tenia un capacitat limitada d'influència”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el gener de 2007, el fiscal Vicente González va transmetre a l'ambaixada que no intentaria bloquejar la iniciativa del jutge de demanar la desclassificació dels documents de la CIA. “Aquests informes no contenen cap element incriminatori ni cap informació sensible”, va explicar l'ambaixada després de parlar amb el fiscal.

Així i tot, EUA va reflectir la seva preocupació per l'aparent coordinació entre el jutge espanyol i els fiscal alemanys”, més que per l'informació desclassificada del CNI o del ministeri de Defensa. “Aquest coordinació entre investigadors independents complicarà els nostres esforços per manejar el cas discretament entre governs”, lamenta Aguirre.

p { margin-bottom: 0.21cm; } El març de 2007 en un dinar entre l'ambaixador d'EUA i el ministeri de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, aquest va comentar que “encara que els jutges espanyols són rabiosament gelosos de la seva independència i faran els que considerin adequat”, ell havia donat instruccions als seus col·laboradors “per que evitessin comentaris d'una retòrica incendiària, en un intent per fer baixar la temperatura”.

stats