Internacional 29/06/2011

El nou govern portuguès suspèn l'AVE Lisboa-Madrid

El projecte es podrà revisar en un futur amb altres costos i calendari. Tant el govern espanyol com el PP d'Extremadura han criticat la decisió

Efe
1 min
Passos Coelho

LisboaDesprés de la suspensió de l'AVE Toledo-Albacete, ara arriba el torn de la línia d'alta velocitat que hauria d'enllaçar Portugal amb l'Estat espanyol. El nou executiu conservador de Portugal ha inclòs en el seu programa de govern, fet públic avui, la suspensió d'aquest projecte, que uniria Lisboa amb Madrid, tot i que contempla la seva possible revisió amb altres costos i calendari, ja que ja s'han adjudicat la meitat de les obres en sòl portuguès. En aquest sentit, el futur ferrocarril, que té fons europeus i a l'altra banda de la frontera està molt avançat, podrà tornar a avaluar-se valorant "noves condicions" i la situació jurídica dels contractes ja signats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'entrada en servei del tren d'alta velocitat entre Lisboa i Madrid estava prevista pel 2013 i el seu tram portuguès més llarg, de 150 quilòmetres, entre Poceirao i Caia, va ser adjudicat el 2010 al consorci ELOS, encapçalat per les empreses Soares d'Acosta i Brisa (participada per la catalana Abertis). A més d'aquest tram, que costarà 1.500 milions d'euros, Portugal encara havia d'adjudicar el tram més curt, entre el centre de la capital del país i Poceirao, que pujava a 1.900 milions d'euros perquè incloïa un nou pont sobre l'estuari del Tall.

D'altra banda, el ministre de Foment espanyol, José Blanco, ha dit que aquesta renúncia per part del govern portuguès és una "mala decisió" i ha recordat que aquesta línia és un eix prioritari dins de la UE que compta amb fons europeus. El Partit Popular d'Extremadura, que probablement governarà la comunitat a partir del juliol, ha criticat també la mesura i ha acusat l'anterior govern socialista portuguès d'haver "arruïnat Portugal" i no haver fet "res" per l'AVE.

stats