Escòcia
Internacional 25/05/2012

Àlex Salmond dóna el tret de sortida a la campanya pel referèndum per la independència

El primer ministre escocès ha presentat aquest matí a Edimburg la campanya "Yes Scotland" (Sí Escòcia) per recollir un milió de firmes en favor de la consulta prevista pel 2014

Ara
1 min
CAP A L'AUTODETERMINACIÓ
 El primer ministre escocès, Alex Salmond, durant la roda de premsa que va succeir a la seva intervenció al Parlament, on va presentar l'avantprojecte del referèndum per la independència. Alex Salmond va explicar el pla coincidint amb l'aniversari del naixement del poeta Robert Burns, una data de celebracions i exaltació nacional.

BarcelonaAmb un discurs en un cinema de la capital escocesa, acompanyat d'artistes, representants del món econòmic i empresarial i membres de diversos partits polítics, el primer ministre, Alex Salmond, ha començat a escalfar motors per al referèndum per la independència d'Escòcia previst per l'any 2014.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És l'inici de la campanya comunitària més important en la història d'Escòcia, dissenyada per construir una marea de suport a la independència en el referèndum del 2014", asseguren els organitzadors de la cita a Edimburg on s'espera la presència de famosos i polítics que donen suport a la causa. Tot i la presència de Salmond, la iniciativa no té cap vinculació directe amb el govern escocès, ni rebrà finançament oficial. L'aspiració del Partit Nacional Escocès és sumar altres partits polítics –com ara els Verds– i moviments socials i econòmics partidaris del trencament amb el Regne Unit.

El Partit Nacional Escocès va guanyar per majoria absoluta les eleccions al Parlament d'Edimburg ara fa un any amb la promesa de convocar un referèndum sobre la independència d'Escòcia. Ara fa uns mesos, el primer ministre britànic, David Cameron, va reptar el govern escocès a celebrar el referèndum el més aviat possible però finalment l'executiu d'Alex Salmond va fixar la data de la consulta pel 2014, al final de l'actual legislatura.

Les pròximes setmanes es llençarà també oficialment la campanya del no a la qual donaran suport els conservadors i els laboristes, contraris a la independència d'Escòcia.

stats