REDACCIÓ
Internacional 10/04/2011

Islàndia rebutja per segona vegada pagar els plats trencats per la fallida d'un banc

El "no" guanya la consulta celebrada ahir per aprovar la indemnització de 4.000 milions d'euros que reclamen el Regne Unit i Holanda

Efe
1 min

ReykjavíkEls islandesos han rebutjat en referèndum una llei per indemnitzar 300.000 britànics i holandesos, clients del banc Icesave, que va fer fallida l'octubre de 2008.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer escrutini de la consulta un cop tancats els col·legis electorals apunta a un triomf del "no" amb el 58% dels vots davant del 41% del "sí". Són resultats provisionals.

Si es confirmen aquestes xifres, la victòria del "no" seria encara més gran de la que van apuntar els sondejos dels últims dies, que indicaven que la tendència inicial favorable al "sí" s'havia invertit.

La primera ministra, la socialdemòcrata Jóhanna Sigurdardóttir, ha dit en declaracions a la televisió pública Rúv que està "decebuda" pel previsible rebuig a la llei Icesave per tornar als estalviadors estrangers una quantitat que frega els 5.000 milions de dòlars (3.474.000 d'euros).

La incertesa sobre la suma total a pagar per Islàndia, amb una població de tot just 320.000 habitants, a causa sobretot de la inestabilitat de la corona islandesa, ha estat un dels principals arguments dels opositors a la llei.

El conflicte sobre les indemnitzacions als estalviadors estrangers de l'Icesave es decidirà probablement als tribunals europeus. La Gran Bretanya i Holanda van anunciar abans que es fes aquest segon referèndum que no hi hauria noves negociacions amb Islàndia.

El triomf del "no" deixa en l'aire el procés d'ingrés d'Islàndia a la UE, fins que no es resolgui la disputa legal, i debilita la coalició de govern en el poder des de les eleccions anticipades de 2009.

stats