Internacional 14/06/2011

Els ministres de l'euro celebren avui una reunió extraordinària sobre Grècia

La reunió, que no estava prevista, servirà per discutir la possibilitat d'atorgar un segon paquet d'ajuda al país

Efe
2 min

Brussel·lesEls ministres de Finances dels països de la zona euro celebraran avui una reunió extraordinària a Brussel·les per discutir com afrontar la crisi grega i, en concret, la possibilitat d'atorgar un segon paquet d'ajuda a aquest país. La reunió, que no estava prevista, ha sigut organitzada aprofitant un sopar de treball que han mantingut aquesta nit els ministres d'Economia europeus per discutir la reforma de la disciplina fiscal. "Hi ha un Eurogrup que comença cap a les quatre de la tarda, a Brussel·les, per discutir possibles vies per avançar sobre Grècia", ha explicat una de les fonts europees consultades.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Actualment, la Unió Europea discuteix la possibilitat d'atorgar un segon paquet d'ajuda a Grècia, que podria ser de 90.000 milions d'euros, per cobrir les necessitats de finançament del país fins al 2014. Fonts citades per la premsa asseguren que un terç d'aquest segon paquet d'ajudes serà facilitat per la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI), una tercera part provindrà del programa de privatitzacions grec i la resta correspondrà als creditors privats de Grècia, punt que constitueix el principal focus de desavinences entre els diferents actors en escena.

D'aquesta manera, Alemanya defensa una pròrroga de set anys en els venciments dels bons grecs, opció que és vista amb reticència pel Banc Central Europeu, un dels principals creditors de Grècia, contrari a qualsevol contribució privada que pugui ser interpretada com una reestructuració del deute de facto pels actors del mercat. La Comissió Europea va reconèixer la setmana passada que examina diferents opcions per esquivar el desprestigi i les conseqüències que suposaria una reestructuració a l'ús per a Grècia. En particular, l'organització aposta per alguna mena de "reestructuració suau", que consistiria a assolir que els bancs es comprometin de manera voluntària a subscriure deute nou del país a mesura que vencin els terminis del que tenen en cartera, encara que assegura que no hi ha cap decisió presa sobre aquest aspecte.

Després de la reunió de l'Eurogrup per discutir la crisi grega, els ministres procedents dels països de fora de la zona de l'euro s'uniran a la trobada per discutir els progressos en la tramitació de la reforma de la disciplina fiscal comuna, per arribar a un acord definitiu amb el Parlament Europeu abans de les vacances d'estiu.

stats