Wikileaks
Internacional 02/12/2010

Es desemmascara “l'autocràcia corrupta” de Putin

Segons missatges diplomàtics dels EUA, Vladímir Putin deixa que una elit ximple d'oficials corruptes i d'espies deshonestos robin al primer productor d'energia del món

Agències
1 min
Vladimir Putin, primer ministre rus

Moscou p { margin-bottom: 0.21cm; } Els missatges anomenen el primer ministre rus, Vladímir Putin un “mascle alfa”, un líder a l'ombra que presideix un sistema on l'avarícia i els petrodòlars ho decideixen tot i les lleis no serveixen per res. Els diplomàtics nord-americans especulen sobre la salut de Putin i repeteixen els rumors que corren a Moscou sobre que l'exespia del KGB hauria engreixat la seva fortuna personal a través del negoci d'exportació de petroli.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Putin ha negat haver acumulat un vasta fortuna personal mentre era president i ha tret importància als comentaris relatius a la seva salut. El seu portaveu ha declarat que tot plegat és “simplement ridícul”.

Els missatges dels diplomàtics nord-americans presenten Rússia com una “autocràcia corrupta” en què els diners han reemplaçat el comunisme com a ideologia dominant des del 1991. La font dels missatges no s'ha fet pública, ja que també descriu un sistema en el que els serveis de seguretat, al policia i els polítics locals col·leccionen incentius en una xarxa mafiosa que arriba fins al Kremlin.

Les filtracions arriben just quan Obama està intentant re-establir les relacions amb Rússia. Els mitjans de comunicació russos les han silenciat.

stats