NORUEGA
Internacional 25/07/2011

Els serveis secrets havien espiat Breivik però van arxivar el cas

Intel·ligència va obrir un informe el març per una compra que va fer l'assassí per internet a una empresa química polonesa. Com que no tenia cap expedient criminal, van emmagatzemar l'informe com a un "arxiu superflu"

Redacció
1 min

BarcelonaLa policia d’Oslo va dir el divendres que no tenia cap informació prèvia de l’assassí. Tot i això, la directora dels serveis d’intel·ligència noruecs, Janne Kristiansen, va explicar ahir a la cadena noruega TV2 que havia comprovat en profunditat els seus arxius i havia trobat el cognom Breivik en uns informes del març. En una de les llistes, sota el títol “arxiu superflu”, apareixia el mot que buscava.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tractava d’una compra per internet a una companyia polonesa de productes químics. Breivik havia pagat unes 120 corones, uns 15 euros i mig, però després de comprovar que tenia l’expedient net, va desestimar l’informe. Segons Kristiansen, no tenien cap raó per haver de controlar una quantitat de diners tan petita.

Intel·ligència admet que va subestimar altres amenaces

“És un fet que l’islamisme radical ha estat la nostra prioritat des dels atemptats de l’11 de setembre. I és lògic d’entendre si observes els casos de Nova York, Madrid i Londres i altres intents frustrats”, deia a Reuters un portaveu d’intel·ligència, Trond Hugubakken.

stats