Internacional 26/12/2010

El procés a Khodorkovski, un "test per l'estat de dret a Rússia"

Mig heroi, mig màrtir, capaç de proclamar al món la indignitat en què viu sotmesa Rússia, Mikhaïl Khodorkovski és un exmagnat del petroli que ja va ser jutjat una vegada suposadament per frau, però que ha estat comparat fins i tot amb Mandela. Era l'home més ric de Rússia i es va posar a invertir en educació i cultura i, aquí, sembla que és on va xocar amb Putin, que deixa que els oligarques facin negocis però no política, segons apunten els experts. Dilluns 27 s'ha de fer pública la sentencia del seu segon judici

Agències
1 min
Un activista, amb una màscara de Putin, participa en una protesta a favor de Khodorkovsky. Foto:  REUTERS/Denis Sinyakov

Berlin p { margin-bottom: 0.21cm; }

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Alemanya segueix de prop el segon procés de l'exmagnat del petroli Mikhaïl Khodorkovski considerat com un "test per l'estat de dret a Rússia", segons ha declarat l'ambaixador alemany a Moscou, Ulrich Brandenburg, un dia abans que es faci pública la sentència.

"Seguim de prop com molts d'altres països el procés de Khodorkovski", ha explicat Brandenburg en una entrevista a l'agència Interfax.

"Aquesta qüestió ha aixecat molta polseguera. No amago que suscita inquietud", ha afegit. "Cal dir que aquest procés s'ha considerat com un "test per l'estat de dret a Rússia. Seguirem amb molt d'interès el final del procés", conclou l'ambaixador.

L'anunci del veredicte del segon procés a Khodorkovski, jutjat des del març de 2009 sota l'acusació d'haver robat 218 milions de tones de petroli, havia de ser inicialment el 15 de desembre, però sense explicacions el tribunal ho va aplaçar fins al 27 de desembre.

La fiscalia li demana 14 anys en camps de treball forçats, per qui ja en compleix 20 per evasió fiscal. El procés, però, ha estat considerat com a polític i fruit de les pressions del Kremlin per trencar amb una figura massa independent i apropiar-se dels seus actius petroliers.

Mikhaïl Khodorkovski va rebre el 13 de desembre un premi dels Drets Humans a Berlín que va recollir la seva mare. El cap de la diplomàcia alemanya, Guido Westerwelle, va declarar al novembre que compartia “les inquietuds” de la societat civil russa en relació amb el procés.

stats