Regne Unit
Internacional 06/02/2012

La reina Elisabet II celebra 60 anys al tron

La reina del Regne Unit és la segona en la història del país a arribar a la fita dels 60 anys al tron. Les grans celebracions es faran al juny a Londres

Reuters
2 min
Isabel II somriu en rebre flors aquest diumenge, després d'assistir a una missa a Norfolk. / CHRIS JACKSON / AFP

LondresLa reina Elisabet II celebra aquest dilluns 60 anys al tron del Regne Unit, tot convertint-se en la segona monarca britànica en aconseguir aquesta fita.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant el seu regnat, la família reial ha afrontat temps tumultuosos i moments de caiguda en picat de la seva popularitat, el més important després de la mort el 1997 de la princesa Diana, l'enormement popular exdona del seu fill i hereu al tron, el príncep Carles.

Però la reialesa està gaudint d'un suport renovat després de la boda l'any passat del nét de la reina, el príncep Guillem, el segon en la línia de successió, i Kate Middleton.

Elisabet II, de 85 anys, es va convertir en reina als 25 el 6 de febrer del 1952, quan el seu pare Jordi VI va morir, notícia que la va sorprendre mentre viatjava per Kènia amb el seu marit, el príncep Felip.

Escrutini i crítiques

Les acusacions d'excessos i els divorcis de tres dels fills de la reina han malmès la imatge de la família reial, que durant el regnat d'Elisabet II ha estat sotmesa a un escrutini molt intens dels mitjans de comunicació.

La reina va ser criticada personalment per aparèixer freda i allunyada del sentiment públic per la mort de Diana, un moment que captura la pel·lícula del 2006 guanyadora d'un Oscar The Queen. Aquell esdeveniment va dur gran part de la població a qüestionar-se la monarquia en si.

La reina ha dit en una declaració que agraïa el "meravellós suport i ànims" que havia rebut al llarg dels anys, i va prometre "dedicar-se de nou al seu servei". "També espero que aquest any del Jubileu serveixi per donar les gràcies pels grans avenços que s'han fet des del 1952 i per mirar cap al futur", ha afirmat.

Elisabet II ha estat reina durant més temps que qualsevol altre monarca excepte la reina Victòria, que va regnar entre el 1837 i el 1901.

Durant el seu regnat hi ha hagut 12 primers ministres britànics, 12 presidents dels EUA i sis papes. Ha visitat 116 països.

Celebracions al juny

Les celebracions aquest dilluns seran discretes. La reina passarà el dia fent tasques formals a Norfolk, a l'est d'Anglaterra, tot visitant un ajuntament i una escola. Hi haurà canonades a la Torre de Londres i a Hyde Park, i es publicaran noves fotos de la reina i el duc d'Edimburg al web llançat per commemorar l'aniversari.

Les grans celebracions, però, tindran lloc durant quatre dies al juny, poc abans que Londres es vesteixi de gala per acollir els Jocs Olímpics. Hi haurà un concert al Buckingham Palace i una desfilada que inclourà una flotilla de 1.000 vaixells al riu Tàmesis.

"A vegades sents gent que parla com si la monarquia fos simplement un ornament brillant, una decoració en la nostra vida nacional", ha dit el primer ministre David Cameron. "Això malinterpreta la nostra constitució i subestima la nostra reina. Tota la meva vida, i durant les vides de la majoria de la gent d'aquest país, ella sempre ha estat allà per nosaltres".

stats