FRANÇA
Internacional 21/03/2012

El setge a l'autor del crim de Tolosa es complica

L'home, de 24 anys i que es reivindica membre d'Al-Qaida, continua atrinxerat a casa seva des de les tres de la matinada. Experts en antiterrorisme alerten que s'ha perdut el factor sorpresa

Ara
4 min
Una veïna mira l'escena de la batuda des de casa seva. / JEAN-PHILIPPE ARLES / REUTERS

BarcelonaLa policia francesa té encerclat des de les tres de la matinada en un pis de Tolosa de Llenguadoc un jove de 24 anys considerat l'autor de la matança en una escola jueva –que va acabar amb tres nens i un mestre mort– i de l'assassinat de tres militars més. El jove, d'origen algerià, reivindica que pertany a Al-Qaida, segons ha informat el ministre de l'Interior francès, Claude Guéant, que segueix l'operació des de Tolosa. El ministre ha indicat que "la justícia farà la seva feina" i que l'objectiu és capturar viu el sospitós.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'assalt ha començat de matinada i sense evacuar prèviament les víctimes per no alertar el sospitós. Hi ha dos policies ferits i s'ha constatat que el presumpte autor de la matança està fortament armat. Els veïns han pogut sortir a quarts de dotze. S'ha perdut el factor sorpresa. Un exagent especial ha declarat a 'Le Monde': "S'ha emmerdat, quan s'assalta la vivenda sempre hi ha perill que es compliqui, cal que tot vagi molt ràpid i hi ha una dificultat afegida: que el sospitós coneix bé el lloc i nosaltres, no". En aquests casos, assegura l'experimentat agent, el millor és intentar fer sortir el sospitós i atrapar-lo a fora, però això requereix temps. Obligats a negociar, els agents han hagut de buscar recursos amb un impacte afectiu, com demanar a la mare i els germans del sospitós que el convencin.

El sospitós ha afirmat que podria entregar-se ell mateix a la policia durant el dia, com ha confirmat Guéant. El ministre també ha apuntat que Mohammed Merah "té vincles amb salafistes i jihadistes". Experts en terrorisme jihaidista, com Jean Piere Filiu, han declarat que podria tractar-se, però, d'un "llop solitari", sense cap vinculació orgànica amb l'organització, que fa seu el seu missatge.

Uns 300 agents del RAID –la unitat d'elit de la policia francesa–, alguns amb armilles antibales, han acordonat la zona que envolta el pis. Cap a les tres de la matinada els agents han intentat entrar-hi. El jove ha obert foc i s'ha atrinxerat dins l'habitatge. Un policia ha rebut un tret a la cama i un altre està ferit lleu. Interior assegura que intenten negociar amb ell perquè s'entregui. També hi ha un detingut un germà del sospitós.

La premsa local informa que a un quart de deu s'ha produït una explosió dins l'immoble. Els veïns no han estat evacuats, en un primer moment, ja que la policia no volia aixecar sospites i considerava que no corrien perill, i els ha ordenat que es quedessin tancats a les seves habitacions. Alguns es comunicaven per telèfon amb els seus familiars i altres relataven la seva experiència als mitjans. Cap a les onze del matí ha començat l'evacuació dels edificis propers, i a última hora del matí s'ha desallotjat l'immoble on es troba el sospitós. Els veïns seran atesos per un equip de psicòlegs.

Guéant ha informat que el sospitós està parlant amb els policies i que ha llançat una pistola per la finestra, per intercanviar-la per un telèfon. L'arma és del calibre 45, com una de les que es va fer servir en els atacs. El fiscal antiterrorista ha assenyalat que s'estan fent "altres operacions" a Tolosa.

Confusió sobre un possible arrest

S'ha estès el rumor entre els periodistes a Tolosa de Llenguadoc a dos quarts de tres del migdia que s'havia detingut finalment el jove de 24 anys considerat l'autor de la matança. Segons l'enviat especial de BFMTV, Rachid M. Barki, el sospitós de l'assassinat de Tolosa ha estat detingut, però el ministeri de l'Interior ha negat tal informació. Guéant ha assegurat que el jove continua encerclat. El president francès, Nicolas Sarkozy, ha arribat al migdia a Tolosa per tractar la crisi.

El sospitós actua "per venjar els nens palestins"

El diari 'Le Figaro' informa que el sospitós era conegut per la policia de Tolosa per petits delictes. Segons AFP era un dels primers noms que la policia va investigar des de l'assassinat dels militars, la setmana passada. L'operació s'està fent en un barri del nord de la ciutat, Côte Pavée. La comunicació amb el sospitós es fa des de la porta del pis, ha indicat el ministre. El carrer Sergent Vigné, on es troba el pis acordonat, està situat a només alguns centenars de metres de l'escola jueva i del lloc del primer assassinat d'un militar, l'11 de març.

"Repeteix el seu compromís amb Al-Qaida i amb els mitjans jihadistes", ha assenyalat el ministre. Guéant ha confirmat que es tracta d'un jove de 24 anys, nascut a Tolosa, que havia viatjat a l'Afganistan –va ser detingut a Kandahar el 2009– i al Pakistan. Segons Europe 1, Merah hauria intentat entrar a la Legió estrangera i a l'exèrcit el 2010, però no va ser-hi acceptat pels seus antecedents judicials i la seva inestabilitat psicològica.

El ministre ha assegurat que l'home afirma que actua "per venjar els nens palestins" i per "denunciar la presència estrangera a l'Afganistan". L'Autoritat Nacional Palestina ha rebutjat aquesta justificació. "És hora que aquests criminals deixin de reivindicar els seus actes terroristes en nom de Palestina i de pretendre defensar la causa dels seus infants, que no demanen res més que una vida decent per a ells i la resta de nens del món", ha afirmat el primer ministre palestí Salam Faiad, en un comunicat.

L'assassí hauria filmat els crims

A més, la policia estudia una trucada de reivindicació que ha rebut una periodista de France 24 aquesta nit. Segons ha explicat la periodista, l'interlocutor ha assegurat que havia filmat els crims i que penjaria els vídeos a internet. Alguns testimonis del tiroteig a l'escola van afirmar que l'autor del crim portava una minicàmera adherida al pit com la que fan servir els paracaigudistes. La periodista ha informat que l'home que ha fet la trucada ha revelat detalls dels tirotejos que no havien estat publicats, com el nombre de bales que quedaven al carregador després de l'atac.

Marine Le Pen critica les autoritats

La candidata de l'ultradretà Front Nacional francès, Marine Le Pen, ha dit en una entrevista, amb l'operació encara en curs, que "s'ha subestimat el perill del fonamentalisme islamista". Alhora, Dalil Boubakeur, imam de la mesquita de París, demana que no s'estigmatitzi la religió islàmica pels atacs.

Côte Pavée

Côte Pavée

stats