Internacional 08/12/2011

Els líders europeus acorden impulsar més disciplina fiscal en la cimera per salvar l'euro

Els caps d'estat i de govern volen més austeritat, però el camí per arribar-hi segueix obert

Laia Forès
1 min
Nicolas Sarkozy i Angela Merkel en la primera jornada de la cimera per salvar l'euro / REUTERS

Brussel·lesEls caps d'estat i de govern de la Unió Europea s'han reunit en un sopar de treball des de dos quarts de vuit del vespre en la primera jornada de la cimera que ha de servir per acordar noves normes de disciplina fiscal i mesures per posar fi a la crisi del deute. La cita és una de les últimes oportunitats dels socis de l'euro per arribar a un pacte creïble per impulsar més integració fiscal i econòmica per tal de retornar la confiança als mercats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders de la UE s'han tornat a mostrar dividits davant les mesures que s'han de prendre, tot i que es van mostrar convençuts que s'han d'impulsar les sancions automàtiques que proposaven Merkel i Sarkozy. No van acordar, però, quin és el millor camí per fer-ho.

Alemanya i França són els promotors d'una iniciativa per reformar els Tractats, o fer-ne un de nou només per a la zona euro, encara que obert a la resta. Les modificacions servirien per impulsar més disciplina i inclourien sancions automàtiques per als països que no controlin el dèficit públic, així com l'obligació d'incloure en les legislacions nacionals la prohibició de superar el 3% de dèficit públic. París i Berlín també defensen la celebració d'un "govern de l'euro" amb un president permanent i la celebració d'una cimera mensual de l'Eurozona mentre duri la crisi.

La cimera, l'última cita internacional del president en funcions del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, s'allargarà fins demà. Segons fonts de Moncloa, Zapatero i el futur president, Mariano Rajoy, han consensuat la posició d'Espanya. De fet, Zapatero i Rajoy han parlat per telèfon moments abans de l'inici del Consell Europeu.

stats