Internacional 01/01/2012

La festa de Cap d'Any més gran del món

Río de Janeiro ha reunit més de dos milions de persones sobre la sorra de Copacabana, on s'ha disparat un castell de focs de més de 16 minuts de duració

Efe
2 min
Rio de Janeiro ha concentrat més de 2 milions de persones a Copacabana / REUTERS

Rio de JaneiroLa pluja que ha caigut durant tota la nit de l'últim dia del 2011 i que va cessar uns minuts abans dels focs artificials no ha impedit que dos milions de persones acudeixin a la principal festa d'any nou del món, la de Rio de Janeiro.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els assistents a l'anomenat Reveillon de l'arena de la platja de Copacabana i les seves vestimentes blanques contrastaven amb els colors dels paraigües i dels impermeables. Una lleugera però persistent pluja ha obligat molts turistes i carioques a buscar refugi en els bars i altres edificacions de Copacabana. Tot i això, el plugim ha cessat quan faltaven només uns trenta minuts per a la mitjanit i ha permès que molts correguessin per ocupar els llocs encara buits en els quatre quilòmetres de sorra de la platja més famosa del Brasil.

Menys gent que altres vegades

El nombre d'assistents va ser el previst per les autoritats però va estar per sota del registrat en altres festes d'anys anteriors a la capital.

La policia ha confirmat que prop de dos milions de persones estaven concentrades a Copacabana, cosa que li ha donat el títol de ser la major festa de Cap d'Any del món.

"Vinc de Nova York. Ja vaig estar en festes a Àsia, Europa i Oceania, però ningú organitza una festa de Cap d'Any com Rio de Janeiro", assegura Ian Erix, representant de World Travel Guild, després de presenciar l'explosió en el cel de prop de 22.000 dispositius pirotècnics que van formar diferents figures de colors.

El castell de focs

Els dispositius pirotècnics van ser llançats des onze bases ancorades a pocs metres de la platja per l'empresa espanyola Pirotècnia Igual, amb seu a Barcelona i guanyadora de la licitació pública organitzada per l'alcaldia de Rio de Janeiro per seleccionar l'empresa més preparada per il·luminar l'arribada de l'any nou.

La majoria de les llums en el cel eren de color verd i les seves figures suggerien motius ecologistes, en una al·lusió a la Conferència sobre Desenvolupament i Medi Ambient Rio+20, que l'ONU organitzarà allí el proper juny.

L'espectacle va ser ambientat amb un fons sonor especial, sincronitzat en tots els altaveus distribuïts al llarg de la platja, i seguit per presentacions de diverses atraccions musicals en diferents escenaris.

Serveis mèdics

Segons la Secretaria Municipal de Salut, els set llocs metges muntats a Copacabana van atendre prop de 250 persones, majoritàriament per excessos d'alcohol o petits talls, però sense cap cas de gravetat.

La festa a Copacabana va ser seguida aquest any, per primera vegada, per centenars de turistes des de les terrasses dels habitatges de la favela de Rocinha, la major barriada pobra de Rio de Janeiro i que va ser "pacificada" per la policia fa prop d'un mes després de dècades de domini per part de les bandes de narcotraficants.

Nous negocis a Rocinha

Diversos habitants de la Rocinha, una favela amb vistes privilegiades a les platges de la zona sud de Rio de Janeiro, van aprofitar la pau recuperada per organitzar festes a casa i van vendre les entrades a elevats preus, especialment a turistes estrangers.

La principal festa de Cap d'Any, a Sao Paulo, la major ciutat del Brasil, també va reunir prop de dos milions de persones sota la pluja a l'Avinguda Paulista, cor d'aquesta metròpoli i on va ser organitzat un espectacle amb nombrosos grups musicals i una crema de focs artificials de 13 minuts.

stats