Internacional 26/01/2016

3 minuts per a la fi del món

El prestigiós 'Bulletin of the Atomic Scientists', que avalua els riscos a què s'enfronta el planeta, afirma que la fi del món és més a prop que mai

Isidre Estévez
4 min
Pebble ha presentat diverses versions de rellotges

BarcelonaL'any 1945, acabada la Segona Guerra Mundial, un grup de científics de la Universitat de Chicago van fundar el 'Bulletin of the Atomic Scientists' i van posar en marxa un 'Rellotge de l'Apocalipsi'. Es tracta d'un rellotge virtual que, en funció dels perills a què s'enfronta la Terra, determina quantes hores o minuts falten per a la mitjanit, considerada la fi del món. Cada any, els científics actualitzen les dades i avancen o endarrereixen el rellotge. Aquest dimarts l'han deixat on era, a només tres minuts de l'Apocalipsi. Així, per segon any consecutiu, el rellotge és més a prop que mai d'assenyalar que la fi és a tocar, que la catàstrofe és imminent. Només en una ocasió, l'any 1953, la catàstrofe era encara més a tocar: l'inici de proves termonuclears per part dels Estats Units i la Unió Soviètica va portar els científics a situar el rellotge a només dos minuts de la mitjanit, un rècord mai superat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La idea d'un 'Rellotge de l'Apocalipsi' pot semblar excèntrica, però al darrere hi ha alguns dels científics més prestigiosos del món, inclosos 16 premis Nobel. Això fa que les previsions i advertiments del grup siguin tinguts en consideració per la comunitat científica. Dit d'una altra manera, per molts ciutadans, el Rellotge pot ser una manera de cridar l'atenció, però per als experts és un indicador molt seriós.

Un indicador que afirma que la fi del món és imminent, que mai no havia estat tan a prop, ni tan sols en les èpoques de la Guerra Freda entre els Estats Units i la Unió Soviètica. Ara fa un any els responsables van deixar les manetes a només tres minuts de la fi del món (l'any 2014 era a cinc minuts). Com pot ser? Com és possible que en un món que en teoria ha avançat pel camí del desarmament, el perill sigui més gran que mai? Aquests són alguns dels factors que expliquen per què, segons els científics del 'Bulletin', el món éstà a punt de veure la catàstrofe:

Amenaça nuclear

corea del nord

Des dels seus inicis, el 'Rellotge de l'Apocalipsi' ha reflectit la preocupació davant la cursa nuclear. Durant un anys, aquesta preocupació va disminuir, però l'actitud del règim de Corea del Nord –que acaba d'anunciar que ha desenvolupat amb èxit una bomba d'hidrogen– ha fet que torni a augmentar. Ara bé, no només Corea del Nord posa en perill el món: moltes potències nuclears estan modernitzant els seus arsenals, sense que hi hagi un moviment que lluiti pel desarmament, com el que es va produir en els anys 80. Els grups de pressió que van mobilitzar l'opinió pública i van aconseguir que els polítics de les principals potències s'asseguessin en una taula i acordessin la destrucció de milers de caps nuclears han desaparegut o han perdut força. I sense aquesta pressió, els països més importants del món desfan el camí i tornen a acumular arsenals nuclears.

Estat Islàmic i Boko Haram

El món no només es troba en risc per l'acumulació d'arsenals nuclears, sinó també per conflictes bèl·lics que, tot i semblar regionals, tenen una importància global. Aquest és el cas de l'Estat Islàmic i de Boko Haram, dos noms que semblen vinculats a àrees geogràfiques concretes, però les ramificacions arriben molt lluny. De fet, el 'Bulletin' menciona Síria com un escenari on s'amaga un enfrontament entre els Estats Units i Rússia, una escalada bèl·lica que té reminiscències pròpies de la Guerra Freda. Cal tenir present que els científics recullen dades com ara robatoris de secrets nuclears o material perillós. Això vol dir que no només tenen en compte les accions militars dels estats, sinó el perill que qualsevol grup armat, per petit que sigui, faci servir armament nuclear, químic o biològic.

Bioenginyeria

laboratori

Justament, la bioenginyeria és un motiu de preocupació per als científics, que destaquen que en molts laboratoris del planeta hi ha el coneixement i les eines que calen per fer desaparèixer la vida. Apunten que, fins ara, aquestes eines s'ha fet servir de manera positiva, amb l'objectiu, per exemple, de lluitar contra les malalties. Però res no impedeix que tot allò que s'ha fet servir per una bona causa es podria fer servir per tot el contrari. Tot depèn de qui controla les eines, i de quines són les seves motivacions.

Canvi climàtic

Canvi climàtic

L'armament ja no és l'únic perill a què s'enfronta el món. Ni tan sols el principal. El canvi climàtic és, des de fa uns anys, motiu de preocupació per a la comunitat científica, però les últimes dades disponibles sobre l'augment de temperatures i els canvis en els nivells del mar han fet disparar totes les alarmes. Si res no canvia, bona part de les principals ciutats del món, des de Nova York fins a Londres, estaran sota les aigües en un futur no gaire llunyà. I això vol dir que milions de persones d'arreu del planeta es veuran obligades a migrar a tot el planeta. Aquest moviment poblacional ja ha començat en algunes zones relativament poc habitades, però a mesura que el fenomen avanci i s'agreugin les inundacions i les sequeres, els moviments de població seran massius. I, afirmen els científics, els moviments massius de persones sempre comporten tensions socials i, en últim extrem, guerres.

El canvi climàtic no només comportarà afectacions derivades pels fenòmens meteorològics extrems. Aquesta és la part més evident, però n'hi ha d'altres, com ara la proliferació de nous virus i bacteris, sorgits dels canvis provocats en els hàbitats naturals i dels moviments de població.

Un futur que ja és aquí

Els científics apunten que tots aquests perills no són amenaces futures, sinó factors que ja són una realitat avui. Des de la proliferació nuclear fins al canvi climàtic, aquests no són riscos que s'acosten, sinó que ja formen part del nostre món. La qüestió és, diuen els membres del 'Bulletin', si els líders mundials i les grans empreses sabran actuar a temps per aturar el rellotge. La fi del món, afirmen, arribarà. Ja no és una una qüestió de 'si passarà o no', sinó de 'quan passarà'. I segons ells passarà ben aviat. D'aquí a dos minuts.

stats